donderdag 3 juli 2025
'Google Maps' voor chirurgen
In het IntraSurge-project werken onderzoekers van de TU/e samen met arts-onderzoekers van het UMC Utrecht aan een 'Google Maps' voor de chirurg. Door real-time informatie toe te voegen aan de beelden van de operatierobot, kunnen nieuwe chirurgen sneller worden getraind in robotgeassisteerde chirurgie. Ze weten tijdens de ingreep waar ze zich in het lichaam bevinden en ze kunnen zien welke stappen er nog in de operatie zitten. Dit kan nu nog alleen in onderzoek, niet in de praktijk, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Bij patiënten met slokdarmkanker moeten soms de maag en een deel van de slokdarm worden verwijderd. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gedaan met robotgeassisteerde chirurgie. De chirurg kan nauwkeuriger werken en het is aangetoond dat patiënten sneller herstellen en daarna minder complicaties ervaren.
Chirurg Jelle Ruurda van het UMC Utrecht is expert op dit gebied. Hij en zijn team behandelen veel patiënten in Nederland en krijgen ook complexere operatieverwijzingen van collega's. Daarnaast leidt Ruurda chirurgen op om de ingreep uit te voeren met de Da Vinci operatierobot.
Maar er is ruimte voor verbetering. De training vereist veel tijd en veel oefening, zelfs voor ervaren reguliere chirurgen. Daarom zette hij samen met onderzoekers van de TU/e het IntraSurge onderzoeksproject op. Het doel is om een geautomatiseerd navigatie- en oriëntatiesysteem te creëren voor chirurgen tijdens operaties.
Postdoc-onderzoeker Yasmina Al Khalil werkt sinds 2023 aan het IntraSurge-project bij de faculteit Biomedische Technologie, samen met promovendi Yiping Li en Ronald de Jong. Ze vertelt vol enthousiasme over hun werk. "Ik heb altijd al mijn kennis als elektrotechnisch ingenieur willen inzetten om de zorg te verbeteren. Toen ik op de hoogte werd gebracht van dit project, was het echt een droom die uitkwam."
Het is handig om te weten hoe de chirurg zo'n robotgeassisteerde operatie uitvoert. Hij staat niet aan de operatietafel maar zit een paar meter verderop, kijkt naar een 3D-scherm en houdt de bedieningselementen vast. Hij bestuurt het chirurgische gereedschap van de robot met zijn handen en voeten.
Augmented reality voegt een extra informatielaag toe aan de beelden die de chirurg ziet. Dat is de eerste stap voor de routeplanner: het herkennen van straten, huizen en fietspaden.
De volgende stap is om informatie toe te voegen aan de 3D-beelden waarmee de chirurgen werken. “Tijdens de operatie hebben de chirurgen een 3D-beeld nodig om de diepte in te schatten, dat is ook wat de Da Vinci-operatierobot biedt. We werken al aan manieren om die beelden naadloos van aanvullende informatie te voorzien”, zegt Al Khalil.
woensdag 2 juli 2025
Mediq introduceert één van de kleinste glucosesensoren op de markt
De DiaExpert glucosesensor ondersteunt mensen met diabetes bij het reguleren van hun bloedsuikerwaarden door elke minuut automatisch en betrouwbaar inzicht te geven – zonder dat vingerprikken nodig is. Deze comfortabele glucosesensor combineert hoogwaardige kwaliteit met een scherpe prijs en sluit naadloos aan bij Mediq’s expertise in diabeteszorg: passende hulpmiddelen en persoonlijke begeleiding. Met de combinatie van technologie en service draagt de DiaExpert bij aan betere ondersteuning voor patiënten en verlichting van de werkdruk voor zorgprofessionals. Zo sluit de sensor perfect aan op de ambities van zorgverzekeraars en overheid: betere zorg, met minder druk op mensen en middelen.
De DiaExpert glucosesensor komt ook beschikbaar voor patiënten met een FGM-indicatie, dankzij de lage prijsstelling. Zo wordt continue glucosemonitoring toegankelijk voor een bredere groep mensen met diabetes. Het systeem sluit daarmee aan bij de beweging naar toegankelijke, passende en betaalbare zorg.
In april dit jaar lanceerde Mediq het Ontzorgplan: een concreet plan met voorstellen om zorg dichter bij de patiënt te organiseren en slimme zorgtechnologie breder én sneller beschikbaar te maken. Door slimme hulpmiddelen toegankelijk te maken en patiënten actief te ondersteunen in het gebruik, levert Mediq een directe bijdrage aan passende én betaalbare zorg. De DiaExpert glucosesensor, die perfect aansluit bij deze aanpak, is exclusief verkrijgbaar via Mediq.
dinsdag 1 juli 2025
Basiq Dental zorgt voor voorraadbeheer bij tandartspraktijken met RFID
Basiq Dental, een toonaangevende groothandel in tandheelkunde die bekend staat om zijn concurrerende prijzen en hoge leverbetrouwbaarheid, is een samenwerking aangegaan met SQUARE Concepts om het voorraadbeheer in tandartspraktijken te transformeren door middel van geavanceerde RFID-technologie. Vanuit het distributiecentrum in Oisterwijk beheert Basiq Dental meer dan 15.000 verbruiksartikelen, instrumenten en andere tandheelkundige materialen en verzendt het jaarlijks meer dan 4,5 miljoen unieke artikelen naar tandheelkundige professionals in heel Europa.
Met de RFID-oplossing van SQUARE Concepts biedt Basiq Dental tandartspraktijken een snellere, efficiëntere en zeer nauwkeurige benadering van voorraadbeheer. Voorheen vertrouwden praktijken op het handmatig scannen van barcodes, een tijdrovend en foutgevoelig proces dat tot twee dagen in beslag kon nemen.
Nu, met de innovatieve RFID-technologie van SQUARE Concepts, kan een volledige voorraadcontrole in slechts vijf minuten worden voltooid. Met behulp van handscanners worden artikelen met RFID-labels automatisch gedetecteerd en de voorraadniveaus in realtime bijgewerkt. Dit gestroomlijnde proces verbetert de nauwkeurigheid en maakt kostbare tijd vrij voor tandheelkundige professionals om zich te concentreren op patiëntenzorg.
Om dit te ondersteunen ontwikkelde SQUARE Concepts het softwareplatform Basiq Flow, dat continu de voorraadniveaus monitort en automatisch aanvullingsvoorstellen genereert wanneer drempels worden bereikt. Deze voorstellen worden automatisch toegevoegd aan de winkelwagen van Basiq Dental, waardoor tandartspraktijken direct hun bestellingen kunnen plaatsen. Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid om de voorraad op individueel artikelniveau bij te houden met behulp van "ten minste houdbaar tot"-datums, waardoor een optimaal productgebruik mogelijk is en verspilling tot een minimum wordt beperkt. Dit proactieve systeem minimaliseert de administratieve last en zorgt ervoor dat essentiële benodigdheden altijd beschikbaar zijn.