Ads Top

UAntwerpen en MagVenture lanceren uniek medisch toestel

Cool-40 Rat Coil is de eerste preklinische magnetische spoel ter wereld die in miniatuurversie beschikbaar is voor gebruik bij kleine proefdieren.

De ‘Cool-40 Rat Coil’ is een magnetische spoel die door de Universiteit Antwerpen werd ontwikkeld in samenwerking met het Deense bedrijf MagVenture gespecialiseerd in non-invasieve Transcraniële Magnetische Stimulatiesystemen (TMS).

TMS is een vorm van neurostimulatie die de respons van de hersenen kan moduleren. Artsen gebruiken TMS als verkennende methode bij de behandeling van neurologische aandoeningen. Het nieuwe product is enig in zijn soort en kan worden beschouwd als de eerste preklinische TMS-spoel ter wereld die in miniatuurversie beschikbaar is voor gebruik bij kleine proefdieren.

Dankzij deze spoel wordt het nu gemakkelijker om de effecten van TMS op de hersenen van laboratoriumratten te testen met behulp van medische beeldvorming. Met medische beeldvorming kan de TMS-behandeling immers effectief worden gekwantificeerd. De kennis van dit fundamenteler onderzoek op kleine proefdieren kan vervolgens worden vertaald naar TMS-toepassingen op mensen.

“Neurologen, psychiaters en psychologen hebben nu een wetenschappelijk instrument in handen wat hen toelaat stimulatieparameters en behandelingen sneller te onderzoeken”, zegt prof. dr. Steven Staelens, MICA UAntwerpen.

Steven Staelens is lid van MICA, de onderzoeksgroep binnen de Universiteit Antwerpen die zich specialiseert in medische beeldvorming. MICA wordt geleid door prof. dr. Sigrid Stroobants van de klinische dienst nucleaire geneeskunde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.