Ads Top

Serious game helpt ouderen bij zorgconsult

EIT Digital en partners lanceren een nieuwe Europese zorginnovatie waarmee ouderen zich thuis kunnen voorbereiden op een gesprek met de huisarts. Een gesprek met een huisarts is vaak kort en met name oudere mensen hebben moeite in die korte tijd de juiste vragen te stellen over hun behandeling. Het is dan soms lastig om de juiste beslissingen te nemen over een eventuele behandeling. Met De Oefendokter - of The Virtual Training Doctor in het Engels - kunnen ouderen online het gesprek oefenen, waardoor ze beter voorbereid bij de dokter aankomen.

De Oefendokter is gericht op het trainen van gespreksvaardigheden van ouderen om het nemen van gezamenlijke beslissingen (Shared Decision Making) met zorgprofessionals te verbeteren. In deze serious game oefent de oudere een gesprek met een virtueel personage. Hierdoor leert hij of zij de juiste vragen te stellen, doelen en wensen goed duidelijk te maken en een actieve rol te nemen in het gesprek. Zo verbetert de een-op-een communicatie tussen ouderen en zorgprofessionals en nemen ze makkelijker en beter gezamenlijke beslissingen.

De Oefendokter is binnen EIT Digital’s action line Digital Wellbeing ontwikkeld door de Universiteit Utrecht, in samenwerking met DialogueTrainer, Vilans, de University of Edinburgh, en de Politehnica University of Bucharest. Die internationale samenwerking heeft voordelen zegt Jeuring. “Door de samenwerking met Europese partners die werken aan natural language processing, hebben we geavanceerde taaltechnologie aan het product kunnen toevoegen. Daarnaast hebben ook Schotse ouderen met De Oefendokter kunnen experimenteren.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.