Ads Top

Slimmer en preciezer opereren voor betere patiëntenzorg

De Universiteit Twente (UT) en Siemens Healthineers starten samen een research- en educatieprogramma, waardoor medische professionals in de toekomst veel nauwkeuriger en succesvoller beeld- en robotgestuurde operaties kunnen uitvoeren. Met slimmere en preciezere operatietechnieken kunnen meer patiënten beter worden behandeld en stijgt tevens de efficiency en kwaliteit van de patiëntenzorg.

Remke Burie, zakelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum (UT): “Ons simulatiecentrum is uniek omdat we de ontwikkeling van nieuwe technieken combineren met trainingen voor medische professionals. Het Technisch Medisch (TechMed) Centrum is een broedplaats voor medici, technisch geneeskundigen en ingenieurs om samen te werken aan de allernieuwste operatie- en behandeltechnieken.”

Nieuwe technieken zoals de nauwkeurige en gepersonaliseerde minimaal invasieve ingrepen zijn in opkomst. Voorbeelden zijn de lokale chemotherapie bij kankerpatiënten en (ablatie) therapieën binnen de oncologie en cardiologie. Patiënten hebben veel baat bij een hightech-benadering. De behandeling verloopt sneller, waardoor patiënten minder lang onder narcose zijn. Daarnaast treedt er minder bloedverlies op, omdat er kleinere sneetjes worden gemaakt. Dit draagt weer bij aan een sneller herstel en minder complicaties.

Naast dit robot-gestuurde beeldvormende systeem wordt er tevens een MRI-scanner in het TechMed Centrum geplaatst. Hiermee wordt onderzocht hoe MRI bij bepaalde minimaal invasieve ingrepen een grotere rol kan spelen. De huidige beeldvormende systemen die nu vaak worden gebruikt in de OK maken nog gebruik van röntgenstraling. Dit heeft als nadeel dat pezen, spieren en zenuwen minder goed of niet in beeld kunnen worden gebracht. MRI technologie zou deze beperkingen kunnen opheffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.