Ads Top

Grote NWO-subsidie voor onderzoek met thuistesten

NWO geeft 3,8 miljoen euro subsidie voor het zogenoemde Check@Home onderzoek. Doel van deze landelijke studie is om na te gaan of het via speciale thuistesten mogelijk is om in een vroeg stadium hart-, vaat- en nierziekten en diabetes op te sporen.

Hiervoor worden liefst 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar uit Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven uitgenodigd om mee te doen. Het nieuwe onderzoek bouwt onder andere voort op eerdere resultaten van de Groningse Prevend en NierCheck-studies en gaat 5 jaar duren.

In Nederland is er geen landelijke aanpak voor vroege opsporing van hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2, terwijl de sociale en economische impact van deze aandoeningen groot is. Het Check@Home consortium wil de genoemde aandoeningen in een vroeg stadium opsporen via onder meer thuistesten, door middel van een pilotstudie in vier regio’s.

Bij een vroege opsporing van verschillende aandoeningen, is er ook de mogelijkheid om zo snel mogelijk de beste preventieve strategieën voor elke burger te vinden. Door middel van zogenaamde intelligente beslissingssupportsystemen wordt de beste strategie voor iedere burger gevonden, en gekeken of dit dan ook duurzaam geïmplementeerd kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.