Ads Top

'Robots zijn een must in de gezondheidszorg'

Tijdens zijn promotie in 2008 waarschuwde arbeidssocioloog Fabian Dekker er al voor: enorme krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing.

Jammer genoeg is daar weinig mee gedaan. Technologie kan een uitkomst bieden, zegt Dekker. Robotarmen kunnen heel goed mensen wassen en arbeidstekorten in de zorg opvullen.

Vergeleken met andere Westerse landen doet Nederland weinig aan technologische innovatie rond AI en big data. Volgens Fabian Dekker komt dat vooral omdat de arbeid in Nederland te goedkoop is. Dat maakt de stap om technologie in te zetten groot, terwijl je het bijna overal kunt inzetten.

In de juridische sector kan je rechterlijke vonnissen automatiseren. Er bestaan robotadvocaten. Op Schiphol kan het natuurlijk ook efficiënter. Dat het niet gebeurt heeft niet alleen met kosten te maken, maar ook omdat de technologie nog niet zo ver is.

We zitten volgens Dekker in een zorginfarct. We moeten met steeds minder zorgverleners, steeds meer zorg geven. Daarom zijn er heel veel zorgmedewerkers nodig. Volgens Dekker is automatiseren onderdeel van de oplossing, maar zijn er nog veel hobbels om te nemen: 'Er is nog veel onbekendheid over wat er precies allemaal kan met robots. En in de gezondheidszorg heb je ook met de eindgebruiker te maken. De ouderen, de omgeving en de zorgprofessionals, die er uiteindelijk mee moeten gaan werken.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.