Ads Top

Onderzoek SOTI: Helft Nederlandse zorginstellingen (52%) last van DDoS-ransomware aanvallen

Informatiebeveiliging is een groeiend probleem in de gezondheidszorg. 15 procent van de werknemers in de gezondheidszorg zegt dat het hun grootste zorg is. Meer dan de helft (55%) heeft sinds 2022 een extern datalek meegemaakt. Verder worden er ook veel interne lekken opgemerkt: 34 procent van de ondervraagden heeft meegemaakt dat een werknemer data bewust lekte. 52% heeft zelfs een DDoS-ransomwareaanval meegemaakt.

Uit het onderzoek van SOTI, ‘Digitalisering in de Gezondheidszorg: Groei of Stagnatie?’, blijkt verder dat 78 procent van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Verouderde technologie maakt het moeilijk voor zorgverleners om hun werk efficiënt uit te voeren. Onderzoek toont aan dat zorgverleners op globaal niveau gemiddeld 3,9 uur per week verliezen aan efficiëntie door technische storingen, dit in vergelijking met 3,4 uur vorig jaar. Bijna een derde van de Nederlandse werknemers geeft aan meer dan 5 uur per week te verliezen. Dit heeft serieuze gevolgen voor de kwaliteit van zorgverlening.

Telezorg maakt gebruik van technologie om zo op afstand de gezondheidszorg te ondersteunen. Hoewel het gebruik van telehealth wereldwijd toeneemt, verhinderen verouderde IT-problemen dat 24% van bedrijven binnen de gezondheidszorg apparaten op afstand kunnen ondersteunen. Dit heeft invloed op de capaciteit om dagelijkse routines te moderniseren.

77 procent van de Nederlandse telezorgwerkers is van mening dat hun organisatie baat zou hebben bij beter onderling verbonden apparatuur. Ondanks dat het aantal apparaten en de complexiteit van apparaten is toegenomen, blijft de bijbehorende infrastructuur achter. Ook de benodigde processen rondom management houden geen gelijke tred. Dit vermindert het vermogen om goed gebruik te maken van telezorgtechnologieën en de bijbehorende gegevens.

63 procent van de Nederlandse zorgverleners geeft toe afhankelijk te zijn van gedateerde technologie. Deze trend zet zich voort in andere landen zoals Duitsland (81%), Canada (77%) en Frankrijk (73%). Daar geloven bijna alle zorgprofessionals dat ze worden gehinderd door verouderde systemen.

SOTI’s onderzoek toont ook aan dat Artificial Intelligence (AI) een belangrijke drijfveer kan zijn voor het verbeteren van de gezondheidszorg. Meer dan de helft (54%) van de Nederlandse organisaties overweegt het gebruik van AI. Ondanks de interesse in AI blijven er toch hindernissen: 53% van de Nederlandse zorgverleners voelt zich bijvoorbeeld angstig over AI en hoe het gebruikt kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.