Ads Top

Eindcongres NHL-project ‘Healthy Ageing through Serious Gaming’

Op donderdag 23 februari organiseert NHL Hogeschool een eindcongres van het internationale onderzoeksproject ‘Healthy Ageing through Serious Gaming’ (HASeGa). Dit SIA-RAAK gefinancierde onderzoek gaat in op de vraag: Hoe kunnen ouderen langer zelfredzaam blijven met behulp van serious games? Het project geeft interessante en nuttige resultaten. Daarnaast heeft het een nieuw dansspel opgeleverd dat mogelijk de kans op vallen bij ouderen vermindert en heeft het onderzoek geleid tot internationale kennisdeling rondom dit thema.
Door serious games gaan veel ouderen niet alleen fysiek vooruit, het geeft ze ook meer vertrouwen in hun eigen lichaam waardoor ze in het dagelijks leven meer gaan bewegen. Tijdens het eindcongres gaan lectoren dr. Ate Dijkstra van het lectoraat iHuman en dr. ir. Hylke van Dijk van het lectoraat Serious Gaming in op de resultaten van het project. Daarnaast zijn er gastlezingen van onder andere dr. Takasugi MD, de Japanse revalidatiearts die als inspirator geldt voor het project en prof. dr. Erik Scherder, een vermaarde Nederlands onderzoeker op het gebied van de invloed van beweging op de mens. De dag wordt ingeleid door hoofd CMD, Harry Zengerink en HASeGa projectcoördinator, Boudewijn Dijkstra. In de middag worden verschillende inhoudelijke workshops aangeboden. Dagvoorzitter is drs. Martin Kirchner, directeur van Zorggroep Noorderbreedte.
Tijdens het project zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om meer te leren over het bevorderen van zelfredzaamheid van ouderen met behulp van serious games. Hierbij is specifiek gekeken naar de invloed van games op het verlagen van het valrisico. Japanse spellen zoals ‘Hebi Hebi’ (een spel dat de spierkracht in de benen vergroot) zijn ingezet bij de verzorgings- en verpleeghuizen Erasmushiem in Leeuwarden en Old Wolde in Winschoten. Hier zijn de effecten op de oudere bewoners en bezoekers gemeten. Projectcoördinator  Boudewijn Dijkstra is erg positief over de resultaten: “Het spelen van games is voor ouderen een positieve manier om bezig te zijn met het stabiliseren of verbeteren van de gezondheidssituatie. Niet de focus op wat niet meer werkt, maar de focus op jezelf net even overtreffen, samen met elkaar strijden tegen de andere groep en plezier hebben, dragen op een positieve manier bij aan gezond oud worden.”
De resultaten van de onderzoeken hebben gediend als basis voor de ontwikkeling van een spel: de HASeGa dansgame. Het spel bestaat uit twee delen, een ballroomdans en Thai Chi-vormendans. Deze wordt gedemonstreerd tijdens het congres. Het spel is gemaakt in samenwerking tussen Kyushu University (Fukuoka, Japan), Grendel Games, Noorderbreedte, St. Oosterlengte en NHL Hogeschool. Deze internationale samenwerking heeft geleid tot brede kennisdeling, internationaal én op kleinere schaal. Bijvoorbeeld tussen lerende studenten met gamende ouderen, bedrijven en zorginstellingen. Maar ook studenten onderling. Zo hebben studenten van de NHL-opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Cultureel Maatschappelijke Vorming, HBO-Verpleegkunde, Communication & Multimedia Design en Informatica een actieve rol gespeeld in het project. Daarnaast hebben studenten van de Hanze Hogeschool en Japanse studenten een bijdrage geleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.