Ads Top

Verminderen separaties psychiatrie met licht, geluid en projecties

Philips en GGzE streven naar daling van aantal separaties van psychiatrische cliƫnten met nieuw zorgconcept op basis van 'Ambient Experience' Jaarlijks vinden er 18.000 separaties van psychiatrische cliƫnten plaats in Nederlandse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Philips en GGzE onderzoeken momenteel een alternatief voor separatie en introduceren een nieuw zorgconcept, ingebed in een doorlopend onderzoeksproject.

Gisteren openden Philips en GGzE een nieuwe High Care Unit op het terrein van GGzE, te Eindhoven. Het Ambient Experience concept voor Geestelijke Gezondheidszorg, dat volledig in deze unit is geĆÆntegreerd, is gebaseerd op de Ambient Experience-oplossing van Philips. Het maakt gebruik van een unieke combinatie van dynamisch licht, geluid en projecties. Doel hiervan is het verminderen van stress- en angstgevoelens onder cliĆ«nten, door hen meer controle te geven over hun situatie. Hiermee streven Philips en GGzE er naar om het aantal psychiatrische cliĆ«ntseparaties af te laten nemen. GGzE is de eerste instelling ter wereld die een prototype van deze innovatie in gebruik neemt.
Uit onderzoek blijkt dat cliƫnten die worden gesepareerd gemiddeld tweemaal zo lang in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg verblijven. Separatie is een laatste redmiddel, voor zowel cliƫnt als hulpverlener. Voor de cliƫnt kan deze ingreep traumatisch zijn en voor de hulpverlener, die zich machteloos voelt, is het demotiverend. Het leidt tevens tot hogere kosten voor zowel de instelling als de overheid.

Philips en GGzE begonnen het onderzoek naar een nieuw concept met als doel het verbeteren van het welzijn van zowel psychiatrische cliƫnten als staf. De beproefde Ambient Experience-oplossing van Philips -die architectuur, design, dynamische verlichting, videoprojecties en geluid integreert- bood een ideaal vertrekpunt. Met Ambient Experience creƫren patiƫnten voorafgaand aan een medische behandeling, zoals een MRI scan, een omgeving die zij zelf ontspannend en aangenaam vinden. Wereldwijd passen meer dan 400 ziekenhuizen Philips Ambient Experience toe in uiteenlopende klinische omgevingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.