Ads Top

ParkinsonNext: patiënten kunnen langer thuis wonen

Europa en de provincies Gelderland en Overijssel investeren in technologie. Een nieuwe generatie (digitale) zelfzorgproducten ontwikkelen gericht op Parkinson patiënten, dat is het doel van een aantal regionale zorgondernemers - een samenwerkingsverband tusen vijf MKB-ers, een grootbedrijf en twee kennisinstellingen.
Door deze zelfzorgproducten te gebruiken krijgt de patiënt uiteindelijk de mogelijkheid om langer thuis te wonen. En hierdoor kan aanzienlijk in zorgkosten worden gesneden. De regio Gelderland start een pilot voor ParkinsonNeXt. Vanuit deze regio wordt het product nationaal en internationaal uitgezet. Wanneer de introductie succesvol is gebleken volgt uitrol voor andere takken van de zorgmarkt zoals Alzheimer, COPD en MS.
De zelfzorgproducten bestaan uit in totaal zes werkpakketten zoals o.a. een interactieve medicijnkast, een ZelfZorgportal en database en bijvoorbeeld Interactieve fitnessapparatuur.
Op basis van persoonlijke gegevens wordt per persoon een behandelplan opgesteld. De communicatie en de plannen worden ontsloten via een special soort tablet, the ID-PATH.
Het project kan uiteindelijk zorgen voor ca. 40 fte werkgelegenheid in Oost-Nederland. Thea van Kemenade, projectcoördinator ParkinsonNeXt: "Met de ontwikkeling van ParkinsonNeXt kan Gelderland zich nog meer profileren en ontwikkelen als Healthregio. Dit zal mogelijk meer investeerders aantrekken, en daardoor meer bedrijfskansen in de zorg opleveren. Dit heeft een positief effect op de werkgelegenheid".
De ontwikkeling van ParkinsonNeXt wordt in nauwe samenwerking gedaan met ParkinsonNet. ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson of op Parkinson lijkende aandoeningen. Thea van Kemenade: "Deze EFRO subsidie is een stimulans om de verbinding te leggen tussen de private sector en de publieke zorgpartijen. Door deze samenwerking kunnen we innovatieve producten ontwikkelen die echt voldoen aan de zorgbehoefte van de patient".
Het ontwikkelen van deze producten sluit aan bij de ambities van de beide provincies om Topsectoren en Innovaties te versterken in de regio Oost Nederland. En om door business development, het economisch en maatschappelijke rendement van de hightech industrie te verhogen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.