Ads Top

VPHuisartsen gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechtbank over LSP

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen heeft hoger beroep laten aantekenen tegen de recente uitspraak van de rechtbank Midden Nederland, over de rechtmatigheid van het Landelijk SchakelPunt [LSP].

Na bestudering van het vonnis en na raadpleging van privacy- en beveiligingsexperts, acht VPHuisartsen de motivering van het vonnis op een aantal punten onvoldoende. Omdat het hierbij om fundamentele principes gaat zoals het beroepsgeheim en het recht op privacy van de patiënt, acht VPHuisartsen het oordeel van een hogere rechter noodzakelijk.

In het vonnis erkent de rechtbank onder meer dat de huisarts bij gebruik van het LSP, niet meer betrokken is of kan zijn bij het uitwisselen van medische gegevens. Tegelijkertijd is de rechtbank van mening dat zorgverleners nog steeds verantwoordelijk zijn tijdens de communicatie via het LSP, voor het niet doorbreken van het beroepsgeheim. Omdat de rechtbank bovendien zonder omhaal erkent dat de door VZVZ voorgestelde keuzevrijheid voor zorgverleners jegens het LSP 'niet reëel is', is VPHuisartsen van mening dat zorgverleners door dit vonnis in een onmogelijke positie worden geplaatst. Dit is voor de beroepsorganisatie reden om in hoger beroep te gaan.

Bestuurslid Herman Suichies: "Feitelijk zegt de rechtbank dat de huisarts verantwoordelijk is voor iets waarvan uit hetzelfde vonnis blijkt dat de huisarts er niet verantwoordelijk voor KAN zijn. Dat heeft grote tuchtrechtelijke gevolgen als het eens mis gaat. Zeker gezien het gebrek aan reële keuzevrijheid voor deelname aan het LSP, plaatst de rechter huisartsen daarmee in een onmogelijk positie."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.