'Flight simulator' voor Maastricht UMC+
Het Maastricht UMC+ beschikt sinds kort als eerste ziekenhuis in Nederland over een zogenoemd CAREN-bewegingsapparaat (type Extended). Het apparaat is de absolute eyecatcher van het Human Performance Lab, een nieuw bewegingslaboratorium dat vrijdag jongstleden door RvB-voorzitter Guy Peeters officieel geopend is.
CAREN staat voor Computer Assisted Rehabilitation Environment en kan het beste omschreven worden als een ‘loopband met een virtuele omgeving’ of ‘flight simulator’, en wordt gebruikt om inspanningstesten van het bewegingsapparaat te doen. Met CAREN kan het bewegen van diverse categorieën patiënten, maar ook van gezonde proefpersonen en (top)sporters, onder realistische omstandigheden in kaart gebracht worden.
De lopende band waarop de patiënt of proefpersoon beweegt, is onderdeel van een platform dat in alle richtingen kan draaien, bewegen en roteren. Daarbij kijkt de patiënt naar een scherm waarop een virtuele realiteit wordt geprojecteerd. De ene keer loopt hij virtueel door het bos, de andere keer zeilt hij als het ware over de wereldzeeën. De patiënt kan trouwens niet vallen: als hij het evenwicht verliest, wordt hij altijd opgevangen door middel van een veiligheidsharnas dat aan een grote beugel bevestigd is. De bewegingen van de patiënt worden voortdurend gemonitord door middel van markers op het lichaam, infraroodcamera’s en een systeem dat de krachten op de loopband registreert. Op die manier worden factoren als balans, stabiliteit, coördinatie en mobiliteit continu geanalyseerd. Patiënten met een falend bewegingsapparaat kunnen met het innovatieve bewegingsanalysesysteem doelgericht getraind worden. Hierdoor wordt een sneller functioneel herstel mogelijk.
CAREN zal door het Human Performance Lab worden ingezet voor diagnose- en onderzoeksdoeleinden op het gebied van bewegen.Concreet gaat het dan om het ontwikkelen van nieuwe revalidatiemethoden, waarbij de patiënt onder realistische omstandigheden wordt getest en getraind. CAREN is inzetbaar voor alle leeftijdscategorieën: kinderen met problemen van het bewegingsapparaat, werkenden met bijvoorbeeld klachten aan de gewrichten, tot en met ouderen met osteoporose of valneigingen. Er is momenteel slechts één soortgelijk bewegingsapparaat in Nederland in gebruik, en wel in het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn. In de VS wordt het apparaat veelal ingezet voor revalidatie van militairen.
Het nieuwe Human Performance Lab borduurt voort op een lange traditie. In 1998 al nam prof. dr. Hans Vles in Maastricht het initiatief tot de oprichting van een klinisch bewegingslaboratorium, dat in 2002 officieel werd geopend. Het Maastricht UMC+ onderscheidt zich landelijk op het onderwerp ‘beweging’ met onder meer een masterprogramma Bewegingswetenschappen (Human Movement Sciences) en – op korte termijn – een masterprogramma Fysiotherapie. Het Human Performance Lab is een initiatief van prof. dr. Lodewijk van Rhijn, hoofd van de klinische afdeling Orthopedie van het Maastricht UMC+, en dr. Kenneth Meijer, assistant professor Movement Sciences.
Geen opmerkingen: