Ads Top

Forse subsidie voor project Do CHANGE

De Europese Commissie trekt 4,7 miljoen euro uit voor het Europese project Do CHANGE waarbij ontwerpers van Designed Intelligence van de faculteit Industrial Design betrokken zijn. Ook de Taiwanese overheid steekt er via de deelname van het instituut ITRI en een ziekenhuis in Taipei één miljoen euro in.

Het project is bedoeld om mensen met hartproblemen en een hoge bloeddruk meer zicht te geven op de samenstelling van hun voeding. Het moet patiënten in staat stellen via een ict-systeem van draagbare meet- en scaninstrumenten te controleren wat ze eten en drinken. Inmiddels hebben promovendus ir. Idowu Ayoola en ir. Sander van Berlo (beiden van de faculteit Industrial Design) via hun start-up bedrijf Onmi de eerste prototypes slimme bekers en een zoutproevende spatel ontwikkeld.

Het systeem bestaat uit drie facetten. Op de eerste plaats is een automatische rapportage doordat de meetinstrumenten, zoals de beker of spatel, onderdeel worden van het dagelijkse leven. Ten tweede vergroot Do CHANGE de zelfstandigheid van de patiënt. De gebruiker is baas over zijn eigen dossier en kan zelf bepalen wat er gedeeld wordt met arts, hulpverlener of lifestylecoach. Deze twee onderdelen worden door het bedrijf Synergetics geïntegreerd. De derde tak is het psychologische methode Do Something Different van twee Britse bedrijven om deelnemende patiënten gemotiveerd te houden en voedingsadviezen echt aan te nemen.

De prototypes moeten over ongeveer drie jaar gebruiksklaar zijn. Het gaat onder andere om een slimme lepel die de hoeveelheid zout meet in een maaltijd en een microspectrometer om buitenshuis de samenstelling van voedsel vast te stellen. Dit wordt via metingen en resultaten weergegeven op een tablet of smartphone. Het systeem dient enerzijds te zorgen voor een gedragsverandering bij de gebruiker, anderzijds zorgt het geheel voor de ontsluiting van patiëntinformatie bij de arts of zorgverlener. Het thuisgebruik van eet- en scaninstrumenten kan een grote besparing in de zorgkosten en voor een nieuwe arts-patiënt relatie zorgen.

Het project Do Change bestaat uit een consortium van elf partners en partijen. Coördinator is het Eindhovense kenniscentrum voor domotica en e-health, de stichting Smart Homes. Vanuit de TU/e en Onmi wordt met name gewerkt aan het ontwerpen van de zogenaamde ‘user interface’ van het systeem. Voor het onderzoek en de ontwikkeling wordt bovendien samengewerkt met de cardiologiepoli van het TweeSteden Ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Patiënten van de twee ziekenhuizen nemen deel aan het project. Synergetics (met een vestiging in Eindhoven) neemt de invulling van de patiënt-hulpverlener voor zijn rekening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.