Ads Top

Hogeschool Utrecht met Dutch Health Design op Dutch Design Week 2015

Binnen Hogeschool Utrecht (HU) gebeurt er veel op het snijvlak van zorg en technologie, dat werd duidelijk tijdens de Dutch Design Week van 17 tot 25 oktober in Eindhoven. De HU toonde op verschillende podia de toekomstige rol van ontwerp(ers) voor de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld op het gebied van big data en zelfmanagement voor chronische pijn-patiënten.

Dutch Design focust zich steeds meer op de gezondheidszorg. Dutch Health Design wordt dit ook wel genoemd door U CREATE, één van de belangrijkste aanjagers van deze beweging. U CREATE is een Centre of Expertise waarin ook de HU vertegenwoordigd is. Om dit thema te verkennen, ging eerder deze maand een team van twaalf HU-docenten en -studenten naar Silicon Valley en San Francisco. Daar voerden ze gesprekken met lokale bedrijven en onderwijsinstellingen over de toekomst van de gezondheidszorg, de rol van de ontwerper, de mogelijkheden van technologie, gedragsverandering en manieren om studenten hierop voor te bereiden. Ze spraken onder andere met Stanford University, IDEO, IBM, Singularity University en het Nederlandse consulaat.

De belangrijkste inzichten werden gepresenteerd aan bezoekers van het festival DRIVE van Click.nl, tijdens de Dutch Design Week. "Mijn presentatie ging over de toekomst van ontwerpen binnen de gezondsheidssector, en de verhouding tussen dokter en ontwerper”, vertelt Tom Wolvers, docent Communication and Multimedia Design. “Door de grote hoeveelheid data, ook wel big data genoemd die wordt gegenereerd door onszelf, zijn dashboards en infographics niet meer voldoende om alle informatie begrijpelijk te houden. In de toekomst krijgen we meer sensoren en artificiële intelligentie wordt slimmer. Koppel dat aan big data en er kan betere contextuele informatie aangeboden worden aan de patiënt. Informeren wordt dan meer adviseren. Op basis hiervan kunnen we interventies ontwerpen, die nog efficiënter gezond gedrag bevorderen.”

Studenten van de minor Co-Design Studio en master Innovation in European Business presenteerden hun werk voor het onderzoeksproject SOLACE. Het langlopende project gaat over zelfmanagement bij chronische pijn-patiënten, om terugval na een succesvol revalidatietraject te voorkomen en de impact ervan te beperken. De studenten hebben in drie weken een veelvoud aan concepten ontwikkeld voor dit project. “Een niet alledaags project om te delen op de Design Week”, vertelt Jens Gijbels, docent bij de minor Co-Design Studio. “Maar het was juist nu een goed moment om het te presenteren. Er zijn namelijk net prototypes van het project ontwikkeld om ervaarbaar te maken wat een patiënt voelt.”

Deze veertien prototypes werden een dag lang geëxposeerd om nietsvermoedende bezoekers van de Design Week te confronteren met de impact van chronische pijn. “Er was een vrouw op bezoek die zelf chronische pijn heeft en ze schrok ervan hoe goed ze zich met één van de prototypes kon uiten”, zegt Gijbels. “Ze is weggegaan om haar man te halen en kwam uren later terug. Eindelijk kon ze uitleggen wat ze meemaakte. Kippenvel voor ons en onze studenten, die met drie weken werk zoveel los kunnen maken."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.