Ads Top

Nieuw ResearchKit-onderzoek naar autisme, epilepsie en melanoom

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat ResearchKit nieuw onderzoek naar autisme, epilepsie en melanoom mogelijk maakt.  Artsen, wetenschappers en andere onderzoekers kunnen via iPhone-apps vaker én nauwkeuriger onderzoeksgegevens verzamelen van de deelnemende patiënten. Zo is de procedure waarmee ze toestemming geven geheel interactief, zijn zaken als het voltooien van een opdracht of het opsturen van vragenlijsten een stuk eenvoudiger en kunnen deelnemers zelf bepalen hoe hun medische gegevens worden gedeeld met de onderzoekers. Aan ResearchKit leveren zowel onderzoekers als software-ontwikkelaars een bijdrage. Op dit moment hebben al meer dan vijftig onderzoekers een onderdeel toegevoegd aan het opensource-framework.

Als de deelnemers daar toestemming voor geven, kunnen onderzoekers die met ResearchKit werken bijvoorbeeld gebruikmaken van gegevens uit de Gezondheid-app, zoals gewicht, bloeddruk en bloedsuikerwaarden die door apparatuur en apps van andere leveranciers worden gemeten. Deze gegevens zijn in realtime beschikbaar via iPhone. En de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps-voorziening van iPhone geven extra inzicht in bijvoorbeeld het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, conditie, spraak en geheugen van de patiënt.

Autisme: Duke University en Duke Medicine hebben de Autism & Beyond-app uitgebracht, die is bedoeld voor ouders die zich zorgen maken over autisme en andere ontwikkelingsstoornissen bij hun kind. Het onderzoeksteam van Duke bekijkt momenteel of de iPhone-camera aan de voorkant kan worden gebruikt om op veel jongere leeftijd de eerste tekenen van een ontwikkelingsstoornis op te sporen. In de app zijn nieuwe algoritmen verwerkt voor signalering van emoties. Daarmee wordt de reactie gemeten van een kind dat naar een filmpje op iPhone kijkt. Duke werkt voor dit onderzoek samen met de universiteit van Peking en andere internationale onderzoeksinstituten.

Epilepsie: De EpiWatch-app, die is ontwikkeld door Johns Hopkins, is het eerste onderzoek op dit gebied dat wordt uitgevoerd met Apple Watch en ResearchKit. Doel van dit onderzoek is kijken of de sensoren van Apple Watch kunnen worden ingezet om het begin van een epileptische aanval te signaleren en de duur ervan te bepalen. Tijdens de eerste fase van dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van een zelf ontwikkelde complicatie op Apple Watch. Patiënten kunnen daardoor met één tikje de speciale Watch-app openen die gegevens van de versnellingsmeter en hartslagmeter vastlegt, zodat een digitaal beeld van de aanval ontstaat en meteen ook een waarschuwing naar een naaste wordt gestuurd. De app houdt een logbestand bij van alle aanvallen en de mate waarin de patiënt reageert tijdens een aanval. De app kan ook fungeren als hulpmiddel voor patiënten om hun aandoening zo goed mogelijk in banen te leiden, bijvoorbeeld doordat ze kunnen bijhouden wanneer ze hun medicijnen hebben ingenomen en kunnen zien of er bijwerkingen optreden. Bovendien is het mogelijk om de eigen verschijnselen te vergelijken met die van de overige deelnemers aan het onderzoek.

Melanoom: Oregon Health & Science University onderzoekt momenteel of digitale foto's die met een iPhone zijn gemaakt bruikbaar zijn om informatie te vergaren over de groei van moedervlekken en het risico van huidkanker, en of het fotograferen en meten van moedervlekken binnen een bepaald tijdvak patiënten helpt bij het controleren van de toestand van hun huid. Deelnemers aan dit onderzoek kunnen alle veranderingen in een moedervlek documenteren en die gegevens rechtstreeks naar de huisarts sturen. De onderzoekers ontvangen foto's van vele duizenden iPhone-gebruikers van over de hele wereld en kunnen op basis daarvan detectiealgoritmen maken voor toekomstige onderzoek naar de mogelijkheid om te screenen op melanoom.




Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.