Ads Top

Langer zelfstandig thuis wonen door Utrechts-Taiwanese samenwerking

Hogeschool Utrecht, Economic Board Utrecht, zorginnovator Vital Valley en de Gemeente Utrecht hebben op 27 mei een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Taiwanese bedrijf SquareX. Deze ‘Memorandum of Understanding’ moet het mogelijk maken langer zelfstandig en comfortabel thuis te wonen. Vanuit Hogeschool Utrecht is het Lectoraat Vraaggestuurde Zorg van Helianthe Kort betrokken.

Helianthe KortDe deelnemende partijen ontwikkelen technologie en dienstverlening, om mensen met zorgbehoeften langer zelfstandig thuis te laten wonen. Bestaande en nieuwe innovaties worden in deze nieuwe aanpak gecombineerd. Mensen kunnen met deze oplossingen bijvoorbeeld diensten als boodschappen doen, ondersteuning in de huishouding en vervoer gemakkelijk opvragen, en video-verbindingen met familie, kennissen of professionals eenvoudig tot stand brengen. Ook beveiligingstechnologie kan in dezelfde aanpak worden toegepast.

Het Lectoraat Vraaggestuurde Zorg van Helianthe Kort stelt haar onderzoekskennis en het CareTech Lab beschikbaar aan het project. “Ik heb SquareX in maart al in het CareTech Lab mogen ontvangen, en ze waren onder de indruk van de mogelijkheden”, vertelt Helianthe Kort. “Zij hebben daar onder andere een presentatie gegeven van een ‘slimme’ wand die ze hebben ontwikkeld. In die wand is communicatietechnologie geïntegreerd waarmee je makkelijk van binnen naar buiten, en andersom kunt communiceren. Dit soort geïntegreerde toepassingen in huizen is waar we naartoe moeten de komende jaren.”

SquareX ontwikkelt nog meer soorten zorgproducten. Bijvoorbeeld oordopjes uit de 3D-printer, die beter op maat worden gemaakt voor de individuele oorschelp. “Wat kunnen al die verschillende producten betekenen om ouderen in Nederland langer thuis te laten wonen? SquareX kan bij de HU die ideeën gaan toetsen. Als er studenten beschikbaar zijn, worden zij ingezet om met de producten aan de slag te gaan. Uitwisseling van Nederlandse en Taiwanese studenten behoort ook tot de samenwerking”, zegt Kort.

De samenwerking met SquareX is een concrete stap voorwaarts in de realisatie van de regionale ambitie van overheden, zorginstellingen en leveranciers van zorg-ICT voor langer, vitaal en veilig zelfstandig thuis wonen. In de overeenkomst is namelijk als doel gesteld dat er 2000 woningen in de regio Utrecht worden gebouwd met geïntegreerde toepassingen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Daarnaast is de samenwerking een resultaat van de ‘Soft Landing Bridge’: een intentieverklaring tussen de Gemeente Utrecht en het Southern Taiwan Regional Business Innovation Center en het Taiwan Globalization Network. Hiermee kunnen Taiwanese bedrijven gemakkelijker via Utrecht de Nederlandse en Europese markt bereiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.