Ads Top

MedEye helpt verpleegkundigen 100.000 medicatiefouten in ziekenhuizen voorkomen

MedEye, een systeem dat verpleegkundigen helpt bij het toedienen van medicatie en het voorkomen van medicatiefouten, heeft inmiddels meer dan een miljoen medicatietoedieningen gecontroleerd in Nederlandse en buitenlandse zorginstellingen. Daarvan bleken 13.000 gevallen een foutieve dosis te hebben op basis waarvan er geconcludeerd kan worden dat bijna 100.000 medicatiefouten voorkomen zijn. Fouten in dosering konden voor de komst van MedEye moeizaam worden ontdekt en hebben bovendien de grootste kans op ernstige gevolgen voor de patiënt.

Hoogleraar klinische farmacie, Prof. Dr. Toine Egberts ziet ook de bijdrage van MedEye aan het verminderen van medicatiefouten: “Vermindering van medicatiefouten is nog steeds een uitdaging voor de patiëntveiligheid. De belangrijkste fouten in het medicatiemanagementproces vinden plaats in het voorschrijfstadium, tijdens medicijntoediening en wanneer patiënten overstappen tussen zorginstellingen. Tijdens de medicatietoediening is het belangrijk om eerst te controleren of het geneesmiddel dat aan de patiënt wordt toegediend overeenkomt met hetgeen de arts heeft voorgeschreven. Ten tweede moet het medicijn met de juiste techniek worden toegediend. MedEye heeft aangetoond aanzienlijk bij te dragen aan de reductie van de eerste categorie toedieningsfouten. De MedEye-techniek zal waarschijnlijk duurzamer zijn dan de huidige methoden en technologieën”.

Het medicatieveiligheidssysteem van MedEye verifieert alle soorten medicatie op juistheid en helpt verpleegkundigen met een efficiënte en correcte registratie. In het specifieke geval van zogenaamde High Risk medicatie, waarvoor een dubbele controle is vereist, helpt het systeem zelfs om de tweede check uit te voeren, waarmee tijd en kosten worden bespaard. Het product van het gelijknamige bedrijf werd voor het eerst ziekenhuisbreed geïmplementeerd in 2016. Inmiddels heeft al meer dan tien procent van alle Nederlandse ziekenhuizen voor het medicatieveiligheidssysteem gekozen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.