Ads Top

VUB werkt samen met Europese universiteiten aan een app om mensen met kanker en hun mantelzorgers thuis beter te ondersteunen

Een Europees project onder leiding van professor Joachim Cohen van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB) zal de komende jaren een applicatie ontwikkelen die mensen met kanker en hun naasten moet bijstaan tijdens de ziekte. Zes Europese universiteiten werken mee aan de ontwikkeling en het uittesten van de app. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger.

Begin dit jaar werd het startschot gegeven van het grootschalige Europese DIAdIC project, waar experts uit negen onderzoeksinstellingen uit België, Denemarken, Italië, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan meewerken. Dit onderzoeksproject wordt geleid door VUB-professor Joachim Cohen en wil mensen met kanker en hun mantelzorgers beter ondersteunen.

Een diagnose van kanker heeft een grote impact op zowel de patiënt als op zijn of haar mantelzorger. Een goede psychosociale en educatieve ondersteuning van beiden kan de effecten van de ziekte aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van leven van beiden verbeteren. Dit Europese project zal het nodige bewijs leveren over welke psychosociale en educatieve interventies het meest effectief zijn.

Het DIAdIC-project zal twee verschillende ondersteuningsmethoden ontwikkelen en uittesten: een gesprek met een daarvoor speciaal opgeleide professional en een applicatie die de patiënt en de mantelzorger thuis kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.