Ads Top

Een computer kan een bril voorschrijven

Robert Wisse, oogarts en onderzoeker van het UMC Utrecht, presenteerde op het NOG Congres de resultaten van een klinische studie naar de werking van de online applicatie van Easee. Het onderzoek bevestigt de nauwkeurigheid van de online oogmeting in vergelijking met de traditionele meetmethoden. De digitalisering van het leveren van oogzorg biedt daarmee kansen om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden.

De wetenschappelijke validatie heeft een grote maatschappelijke impact. Wereldwijd hebben miljarden mensen een bril of contactlenzen nodig. Een kwalitatieve oogmeting kan voortaan van huis uit worden gedaan. Dat bespaart veel tijd en geld en vergroot bovendien de toegankelijkheid. Daarnaast is volgens een berekening van Easee is bij implementatie van de applicatie in de zorg een landelijke besparing van 25 miljoen euro per jaar mogelijk voor de maatschappij op de behandeling van staar patiënten. “Daar komt bij dat de wachttijden worden verkort voor het uitvoeren van een staaroperatie door efficiëntere inzet van oogartsen”, aldus Yves Prevoo, Founder en CEO van Easee.

Niet eerder werd er zo uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van een online oogmeeting. Het UMC Utrecht heeft dan ook de ambitie om de online oogmeting in het elektronische patiëntendossier te integreren. Zo kunnen patiënten in de toekomst na een operatie op afstand gemonitord worden.

Het UMC Utrecht verrichtte een onderzoek naar de nauwkeurigheid van de oogmeting en deze tonen aan dat de online applicatie van Easee gelijkwaardig is aan de ‘gouden standaard’. De meting presteert uitstekend bij milde myopen tot -3D. Onderzoekers hebben de visus- en refractie afwijking van 100 gezonde proefpersonen (18-40 jaar) gemeten via de online applicatie van Easee en vergeleken deze uitkomsten met de traditionele oogmeting uitgevoerd door een optometrist.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.