Ads Top

App om terugval na pijnrevalidatie te voorkomen

Minder terugval van patiƫnten met chronische pijn na revalidatie. Onderzoekers Jan Pool en Stefan Elbers van het lectoraat Leefstijl en Gezondheid werken al meerdere jaren aan dit doel. Eerder ontwikkelden zij twee interventies. Medio maart bereikte het project een nieuwe mijlpaal: bij patiƫnten en professionals werd een prototype van een app getest voor het aanbieden van deze interventies.

De app is het nieuwste wapenfeit van de onderzoekers in hun missie om terugval na revalidatie van chronische-pijnpatiĆ«nten te verminderen. In zo’n revalidatietraject leren patiĆ«nten op een andere manier omgaan met de chronische pijn. Daardoor wordt de impact van de klachten op hun dagelijks leven draaglijker. Probleem is echter dat nogal wat patiĆ«nten na verloop van tijd terugvallen in ‘oud gedrag’. Daarmee wordt de revalidatie tenietgedaan; soms verliezen patiĆ«nten daarmee ook de hoop op een beter leven. In het SOLACE-project van het lectoraat Leefstijl en Gezondheid ontwikkelden Pool en Elbers twee interventies om de geboekte resultaten te bestendigen en terugval te voorkomen. Zij werkten daarin samen met de lectoraten Co-Design en Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein, de patiĆ«ntenvereniging en professionals.

Een eerste studie naar de bruikbaarheid daarvan is veelbelovend, maar de werkzaamheid op lange termijn is niet onderzocht. In februari van dit jaar kregen de onderzoekers een RAAK Publiek-subsidie voor zo’n studie: zij gaan toetsen of hun interventies inderdaad zorgen dat minder patiĆ«nten terugvallen na een revalidatieprogramma voor chronische pijn. Om de interventies toegankelijker te maken en het onderzoek te faciliteren, worden de ‘papieren’ interventies (twee werkboeken) omgewerkt tot app. Het project draagt de naam AGRIPPA, een creatief acroniem voor Additional Intervention for Management in Chronic Pain Patients.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.