Ads Top

Elektrode achter oor meet EEG voor betere behandeling epilepsie

Voor het eerst in Nederland hebben twee patiƫnten die lijden aan epilepsie, in het Medisch Spectrum Twente een klein implantaat gekregen dat volcontinu hersensignalen kan meten.

Analyse van deze signalen, met kunstmatige intelligentie ontwikkeld aan de Universiteit Twente, helpt vervolgens bij de behandeling.

Per jaar krijgen zo’n 14.000 mensen in Nederland de diagnose epilepsie. Er zijn verschillende behandelmethoden, van medicijnen tot hersenchirurgie of ‘deep brain stimulation’.

Een andere en veelbelovende behandeling is ‘nervus vagus stimulatie’ (NVS): de patiĆ«nt krijgt een implantaat dat iets weg heeft van een pacemaker, met een elektrode die prikkels kan geven aan een zenuw in de hals. Hoewel deze techniek een positief effect laat zien bij 70 procent van de patiĆ«nten, is er ook een groep die niet goed reageert op de behandeling.

De eerste patiƫnten hebben nu, achter hun oor, onderhuids een kleine elektrode gekregen met een kleine ingreep. Die elektrode ter hoogte van de slaapkwab, een bekende bron van signalen die samenhangen met epilepsie. De elektrode meet dag en nacht en voor een lange tijd, zonder dat de patiƫnt er hinder van ondervindt. Na twee maanden krijgt de patiƫnt dan ook een nervus vagus stimulator.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.