Ads Top

Geneesmiddelen veiliger voorschrijven met behulp van computergegevens

Er komt een systeem waarmee artsen veiliger en effectiever medicijnen kunnen voorschrijven, rekening houdend met medicijnen die de patiƫnt al slikt.

Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal mensen met een combinatie van chronische aandoeningen de komende jaren naar verwachting enorm toe. Dat zijn patiƫnten die vaak meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd gebruiken. Niet alle combinaties van medicijnen zijn goed en veilig.

Het AMC ontvangt van NWO 1,6 miljoen om een systeem op te zetten dat zorgt voor meer medicatieveiligheid voor genoemde kwetsbare patiĆ«ntgroep met meerdere chronische aandoeningen. Een deel van dit bedrag komt van de Nierstichting. Met dit geld gaat de afdeling Klinische Informatiekunde van Amsterdam UMC en van de afdeling Computer Science van de Vrije Universiteit een ‘lerend medicatieveiligheidsysteem’ creĆ«ren. Dat is een systeem dat voortdurend leert van wat goed gaat en wat beter kan op basis van gegevens over medicijngebruik van individuele patiĆ«nten. In een ‘lerend medicatieveiligheidsysteem’ wordt met behulp van ‘machine learning’ – een vorm van kunstmatige intelligentie – continu nieuwe kennis voortgebracht uit gegevens van patiĆ«nten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.