Ads Top

32 miljoen voor ontwikkeling van ‘natuurlijke’ implantaten

Een groep van bestaande en nieuwe investeerders steekt samen 32 miljoen euro in het medische technologiebedrijf Xeltis. Het bedrijf is voortrekker in het maken van bijzondere implantaten om hartkleppen en bloedvaten te vervangen. Deze technologie vindt voor een deel zijn oorsprong  in onderzoek van de TU Eindhoven. Daarbij nemen levende cellen van de patiënt zelf het implantaat over, waardoor de natuurlijke cardiovasculaire functie hersteld wordt.

De aanpak van het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Xeltis moet de beperkingen van bestaande kunstmatige oplossingen overwinnen. Het door Xeltis ontwikkelde proces genaamd ‘Endogeen Weefselherstel’ (Endogenous Tissue Restoration, ETR) gebruikt het natuurlijke genezingsproces van de patiënt om hartkleppen en bloedvaten met het eigen weefsel van de patiënt te herstellen.

De implanteerbare hartkleppen en bloedvaten kunnen zich ontwikkelen tot gezonde, levende kleppen en vaten door het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te benutten en weefselvorming na implantatie te bevorderen. De hulpmiddelen van Xeltis worden gemaakt van supramoleculaire polymeren door met ‘electrospinning’ een microstructuur te vormen die weefselvorming mogelijk maakt. Xeltis ontwikkelt inmiddels drie soorten cardiovasculaire implantaten: pulmonaalkleppen, kunstvaten voor bypassoperaties en kunstvaten voor vaattoegang bij hemodialyse.

Deze technologie van Xeltis vindt zijn oorsprong in het onderzoek van verschillende groepen van de TU Eindhoven. In 2006 onstond het bedrijf uit een fusie met QTIS, opgericht door TU/e-alumnus Martijn Cox. De koppeling tussen Xeltis en het onderzoek is altijd blijven bestaan. Zo is het bedrijf met één van de twee hoofdkantoren nog steeds fysiek gezeteld op de TU/e-campus en vindt alle R&D in Eindhoven plaats.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.