Ads Top

Hartinfarct te voorspellen met behulp van CT-scan

In bepaalde patiƫnten is het risico op het krijgen van een hartinfarct met een CT-scan van de kransslagaders beter te voorspellen dan met de gebruikelijke methodes. Dat is effectiever en patiƫntvriendelijker. De samenstelling van zogenoemde plaques speelt daarbij een belangrijke rol en is al waar te nemen bij patiƫnten met beginnend kransslagaderlijden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mathijs Versteylen van Maastricht UMC+. Hij onderzocht bij 1.600 patiƫnten met pijn op de borst het risico op het krijgen van een hartinfarct met behulp van een CT-scan.
Jaarlijks worden duizenden mensen op de EHBO of op de poli cardiologie gezien met klachten van pijn op de borst. In heel Nederland is het dan ook ƩƩn van de meest voorkomende kwalen. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk iets met het hart aan de hand is, wordt uiteindelijk vaak een hartkatheterisatie uitgevoerd. Dat houdt in dat een katheter via de lies wordt ingebracht om de kransslagaders te controleren op vernauwingen of afsluitingen. Deze methode wordt echter vaak als hinderlijk en vervelend ervaren. Het maken van een CT-scan is in bepaalde patiƫnten veel effectiever, heeft een betere voorspellende waarde en is veel patiƫntvriendelijker, zo blijkt uit het promotieonderzoek.
“Met het uitvoeren van een CT-scan kun je heel goed de vaatwand in kaart brengen,” zegt Versteylen. “Daarmee kijk je niet alleen naar vernauwingen, maar ook naar de samenstelling van plaques. Dat laatste is met bijvoorbeeld een katheterisatie niet zichtbaar te maken.” De vorming van plaques wordt veroorzaakt door de opbouw van vetachtige stoffen aan de binnenkant van de bloedvaten. Het verschil in samenstelling zit in de mate van verkalking. Uiteindelijk leidt ophoping van plaques tot vaatvernauwingen en ook tot een verhoogd risico op een hartinfarct
Van 1.600 patiĆ«nten die het Maastricht UMC+ binnenkwamen met pijn op de borst werd een CT-scan van de kransslagaders gemaakt. Wat bleek nu? PatiĆ«nten waarbij plaques werden aangetroffen met bepaalde kenmerken, zoals een hoog volume niet-verkalkte plaques, hebben een verhoogd risico op het krijgen van een hartinfarct. ”Tot wel vijf keer zo hoog,” licht Versteylen toe. “Als je met een CT-scan in een vroeg stadium patiĆ«nten opspoort die niet-verkalkte plaques in de vaatwand ontwikkelen, kun je ze ook vroegtijdig met plaque bestrijdende medicijnen behandelen en voorkom je mogelijk een toekomstige dotterbehandeling of een hartinfarct.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.