Ads Top

Belevingskussen voor dementen wint prijs voor Beste zorgidee van Nederland

Met het belevingskussen hebben Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en zorgorganisatie Stichting Land van Horne de titel ‘Het Beste Zorgidee van Nederland 2014’ gewonnen. Tijdens de finale op 12 november in Amsterdam ontving het project naast de titel een geldprijs van 10.000 euro. Het kussen, dat door middel van aanrakingen geluiden produceert, zorgt voor herkenning van geluidsfragmenten bij demente ouderen. TU/e-student Eriano Troenokarso heeft het kussen samen met zorgcentrum MariĂ«nburght in Budel (onderdeel van Stichting Land van Horne) ontwikkeld en getest. De eerste resultaten zijn volgens ervaringsdeskundigen ‘indrukwekkend’.

De wedstrijd voor Het Beste Zorgidee wordt elk jaar uitgeschreven door zorgverzekeraar ONVZ. Dit jaar moest de jury een keuze maken uit 547 inzendingen, een recordaantal. In totaal werden vijf ideeĂ«n genomineerd, waaronder het belevingskussen. In de finale werden zo’n 10.000 stemmen uitgebracht.

Het eerste prototype belevingskussen is getest met twee cliĂ«nten van Stichting Land van Horne. Door verschillende aanrakingen van het kussen, komen er geluiden uit. Dat kan bijvoorbeeld een lievelingsnummer zijn of een gedicht, voorgelezen door een dochter van de cliĂ«nt. “Een cliĂ«nt die vanwege dementie nogal teruggetrokken is, was blij verrast om de stem van haar dochter te horen. Met een glimlach op haar gezicht kon ze alleen maar ‘oh, wat mooi, wat mooi’, zeggen.” Aldus teamleider Hans van Wetten van Stichting Land van Horne. “ Dit is echt een samenwerking tussen praktijk en wetenschappelijk onderzoek. Het was zeker niet altijd een gemakkelijk proces, maar het resultaat mag er zijn.”

Met het geld willen student Eriano Troenokarso en begeleider Rens Brankaert verder onderzoek doen. “We zijn ontzettend blij met de eerste plaats. Voor ons is het een belangrijke erkenning, maar wat nog veel belangrijker is dat we met het geld ook ruimte hebben om verder onderzoek te doen naar een beter prototype”, aldus Troenokarso.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.