Ads Top

Zorgverzekeraars geven medische data door aan enquêtebureaus

Stel je krijgt een mailtje van een onbekend onderzoeksbureau die je om je medewerking vraagt aan een enquête over de kwaliteit van de zorg. Niets aan de hand, zou je zeggen. Dan lees je door en schrik je je rot, want dat onbekende onderzoeksbureau weet precies wanneer je bij welke afdeling van een bepaald ziekenhuis bent geweest. Hoe zit dat?

Wat heeft dat onbekende onderzoeksbureau te maken met het feit dat jij onder behandeling staat van de cardioloog, oncoloog of gynaecoloog? Hoe komt dat bedrijf eigenlijk aan die medische gegevens? Je leest de hele mail nog eens goed door en wat blijkt: je zorgverzekeraar heeft die informatie doorgegeven zonder jou vooraf om toestemming te vragen.

Elk jaar worden honderdduizenden Nederlanders ongevraagd benaderd door medische enquêtebureaus in opdracht van zorgverzekeraars. Hiermee kunnen zorgverzekeraars de kwaliteit van de geboden medische zorg evalueren en dit gebruiken bij hun inkoopbeleid het jaar erop. Wie kan beter vertellen of de zorg goed is bevallen dan de patiënt zelf? De zogenaamde 'Consumer Quality Index-onderzoeken' leveren zorgverzekeraars een schat aan informatie op die ze gebruiken in hun jaarlijkse onderhandelingen met de zorgverleners. Ook patiënten kunnen er baat bij hebben, want door dit soort onderzoeken kun je immers online de kwaliteit van bijvoorbeeld ziekenhuizen beter met elkaar vergelijken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.