Ads Top

Delftse onderzoekers ontwikkelen tool om kankerpatiënten te groeperen en maatwerk te leveren

Onderzoekers van de TU Delft hebben een tool ontwikkeld waardoor kankerpatiënten op een eenvoudige manier met elkaar vergeleken kunnen worden. Zodoende kan meer inzicht worden verkregen in verschillende vormen van kanker, wat helpt om therapie op maat aan te kunnen bieden. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Scientific Reports.

Kanker is een complexe ziekte die veroorzaakt kan worden door verstoring van verschillende aspecten, zoals een verandering van het DNA. Een fijnmazige karakterisering van kankerpatiënten helpt om therapie op maat aan te bieden. ‘The Cancer Genome Atlas’ is een Amerikaans initiatief dat hierbij helpt en dat bij een groot aantal kankerpatiënten verschillende moleculaire metingen uitvoert om een beter inzicht te krijgen in de verschillende vormen van kanker. Delftse onderzoekers, onder aanvoering van dr.ir. Erdogan Taskesen, hebben nu een tool ontwikkeld waardoor patiënten op een eenvoudige manier met elkaar vergeleken kunnen worden. Zodoende kan meer inzicht worden gekregen in de verschillende vormen van kanker, die elk een ander ziekteverloop hebben.

De Delftse onderzoekers hebben hun analyses toegepast op 4.434 patiënten en voor 19 kankertypen. Ze bekeken vier moleculaire aspecten. De truc die de Delftse onderzoekers gebruikten, was om de grote hoeveelheid data slim te versimpelen zodat patiënten als ‘punten’ op een scherm getoond kunnen worden. De afstand tussen de patiënten is gebaseerd op de vier verschillende soorten moleculaire informatie. Door de punten te kleuren aan de hand van informatie over de patiënten, zoals ziekteverloop, of man/vrouw, kunnen kankerspecialisten groepen verder onderzoeken. Daarnaast kan ook specifieke moleculaire informatie weggelaten worden om de groepering vervolgens te bestuderen. Dit geeft de specialisten inzicht in de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij specifieke groepen van patiënten. De Delftse onderzoekers hebben de tool MEREDITH genoemd en beschikbaar gemaakt via de website: http://pancancer-map.ewi.tudelft.nl/.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.