Ads Top

Staart van T. Rex Trix krijgt door Philips scan kleur

Philips presenteert de resultaten van de CT-scan van de staartwervels van de 66 miljoen jaren oude T. rex Trix. Philips bood museum Naturalis aan om één van 's werelds meest complete en best gepreserveerde T. rexen te scannen met behulp van de laatste innovatie op beeldvormingsgebied. Het doel van het onderzoek was vast te stellen hoe de IQon scanner de staartwervels van het T. rex-fossiel in beeld brengt in vergelijking met conventionele CT-technologie.

Anne Schulp, Paleontoloog bij Naturalis vertelt wat hij tijdens de scansessie heeft gezien: "De IQon filtert als het ware weg alle 'ruis' weg, waardoor je echt goed inzicht krijgt in de botstructuur en de opbouw van die structuur. Het is vergelijkbaar met de stap van zwart-wit films naar kleur. Zo zijn we in staat het medisch dossier van Trix te verdiepen: we maken het onzichtbare zichtbaar. Het is erg moeilijk om dat gevoel te omschrijven, wanneer je iets ziet dat niemand ooit eerder heeft gezien."

De vleesetende dinosaurus uit Montana USA, heeft ruim 66 miljoen jaar begraven gelegen in zandsteen. Het skelet bleef achter en er vond een mineralisatieproces plaats. De gefossiliseerde botten van Trix zijn 'geremineraliseerde' versies van de oorspronkelijke botten.

Kleine staartwervels van een T. rex zijn uiterst zeldzaam. Aaseters zijn hiermee aan de haal gegaan, of de wervels zijn weggestroomd voordat het dier door aarde werd bedekt en fossiliseerde. Er is dan ook weinig bekend van eerder onderzoek naar de interne structuur van deze wervels. Trix heeft echter een prachtig geconserveerde staart. Paleontoloog Anne Schulp wilde haar wervels dan ook graag in meer detail onderzoeken. Op 31 augustus zijn vier staartwervels van Trix gescand in een IQon scanner in Best.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.