Ads Top

Hightech in het hart

De pacemaker zonder draad is veelbelovend, maar de techniek staat nog in de kinderschoenen. Dat is de conclusie van cardioloog-in-opleiding Fleur Tjong. Ze promoveert 7 september op de eerste ervaringen met het apparaat, dat in 2012 voor het eerst beschikbaar kwam.

Fleur Tjongs promotie is in meerdere opzichten bijzonder. Om te beginnen het proefschrift zelf, dat er anders uitziet dan een doorsnee boekje van een promovendus. Het standaard zwart-witte binnenwerk is vervangen door gekleurde secties en foto’s die ze zelf maakte, onder andere van het AMC-gebouw. Gedrukt op mat, duurzaam papier.

De draadloze pacemaker is vele malen kleiner dan de klassieke, zegt Tjong. Als patiënten dat verschil zien, weten ze al snel welke ze willen. Zo’n standaard exemplaar zit onder de huid en is duidelijk zichtbaar en voelbaar. Daardoor wordt een patiënt elke dag geconfronteerd met zijn ziekte. De draadloze pacemaker wordt via de lies met behulp van een katheter in zijn geheel in het hart geplaatst. Je hebt geen kastje of litteken meer.”

“De laatste data zijn veelbelovend; het aantal acute complicaties daalt steeds verder. Maar de risico’s zijn niet te verwaarlozen. We hebben geleerd dat een slechte gezondheidstoestand van de patiënt kan bijdragen aan deze risico’s. En ook de ervaring van de cardioloog met het implanteren van de draadloze pacemaker. Als hij er meer dan tien heeft geplaatst, neemt het aantal ernstige complicaties af.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.