Ads Top

Digitale meting impact COVID-19 bij kankerpatiënten

De afdeling medische oncologie van het Jessa Ziekenhuis, het Limburgs Oncologisch Centrum (LOC), UHasselt en Limburg Clinical Research Center (LCRC) gaan in samenwerking met AWELL Health de impact van COVID-19 bij kankerpatiënten digitaal meten.

Op korte termijn moet dit tot een betere opvolging van de dagelijkse zorg voor de patiënten leiden. Op langere termijn is het ook de bedoeling om meer inzicht te krijgen in het verloop van de neveneffecten van chemo, al dan niet in combinatie met COVID-19 en welke behandelingen meer of minder aangewezen zijn.

Patiënten met kanker worden tijdens de COVID-19 pandemie aan meerdere risico’s blootgesteld. Zij hebben door hun verminderde immuniteit als gevolg van kanker of de kankerbehandeling meer kans op een ernstige COVID-infectie. Ze worden ook regelmatig in het ziekenhuis verwacht voor hun kankerbehandeling en opvolging, maar door het coronavirus worden de ziekenhuisbezoeken beperkt, wat een weerslag heeft op de normale oncologische zorg en wat bij de patiënten leidt tot meer angst en gevoelens van hulpeloosheid.

Bij kankerpatiënten die positief testen op COVID-19 wordt de kankerbehandeling ook vaak onderbroken en mogelijk verloopt de corona-infectie bij hen ook ernstiger.

Ondersteunende oncologisch zorg blijft belangrijk
Nochtans is het zowel voor COVID-19-positieve als -negatieve patiënten uiterst belangrijk dat ze kunnen blijven rekenen op voldoende ondersteunende oncologische zorg. De digitale monitoring kan daar een belangrijke bijdrage toe leveren want zij moet leiden tot verbeterde communicatie tussen de patiënt en de arts, een hogere patiënttevredenheid, nauwere opvolging van chemo nevenwerkingen en COVID-19 symptomen, vroegtijdige detectie van complicaties, en snellere doorverwijzing naar de zorgverlener of de spoedafdeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.