Mensen met kanker gebaat bij integratie digitale zorg in regulier zorgaanbod
Voor 85 procent van de (ex) kankerpatiƫnten is internet een belangrijke bron voor informatie, lotgenotencontact en apps om bijvoorbeeld om te gaan met vermoeidheid of angst na kanker.
Er is echter veel verschil in vaardigheden op het gebied van digitale technologie, lezen en algemene gezondheid. Daardoor profiteren hoogopgeleide patiĆ«nten het meest van wat het internet te bieden heeft. PatiĆ«nten hebben bovendien meer behoefte aan digitale zorg dan dat nu geboden wordt. Digitale zorg zou, zoals in de ggz al gebeurt, meer geĆÆntegreerd moeten worden in de dagelijkse zorg.
Dat zegt Mies van Eenbergen. Zij promoveert op 7 juli op het onderwerp Kanker en het internet aan Tilburg University. Het onderzoek laat zien dat het gebruik van internet de afgelopen 15 jaar is toegenomen van 60 naar 85 procent. De informatiebehoefte is niet gewijzigd: patiƫnten willen toegang tot hun dossier, betrouwbare en begrijpelijke informatie en verhalen van lotgenoten.
De zorgverlener blijft de belangrijkste bron van informatie. Om online betrouwbare informatie te vinden, zijn in toenemende mate digitale vaardigheden nodig. “Maar met elke extra vaardigheid haakt een deel van de doelgroep af”, vertelt van Eenbergen.
Geen opmerkingen: