Ads Top

App halveert sterfte na operatie alvleesklier

Patiƫnten met alvleesklierkanker hebben na de operatieaanzienlijk minder kans op ernstige problemen of overlijden wanneer zorgverleners een app gebruiken om de patiƫnt mee te monitoren. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de 16 Nederlandse ziekenhuizen.

Het operatief verwijderen van de alvleesklier is een ingewikkelde procedure. Vooral mensen met alvleesklierkanker krijgen deze operatie, om de tumor zo goed mogelijk weg te nemen.

Na de operatie krijgt ongeveer een op de drie patiƫnten te maken met complicaties. De meest voorkomende is het lekken van vocht uit het operatiegebied in de buikholte. Dat kan ernstige gevolgen hebben, zoals bloedvergiftiging (sepsis), inwendige bloedingen en zelfs vroegtijdig overlijden.

Meestal behandelen artsen deze complicaties pas als een patiĆ«nt er daadwerkelijk last van krijgt. De onderzoekers van deze studie wilden een nieuwe aanpak uittesten: of het eerder behandelen van complicaties – voordat een patiĆ«nt er echt ziek van wordt – tot minder ernstige gevolgen zou leiden.

Het studieteam heeft een app ontwikkeld waarmee artsen en verpleegkundigen de patiƫnt in de dagen na de operatie monitoren. In de app voeren de zorgverleners waardes in die uit de dagelijkse postoperatieve evaluatie komen, zoals de hartslag, bloeddruk, vochtafvoer uit het operatiegebied en het aantal witte bloedcellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.