Ads Top

Willem Mulder is benoemd tot hoogleraar Precision Medicine aan het Radboudumc.

Hij ontwikkelt nieuwe medicijnen voor immuuntherapie tegen kanker, ontstekingen, afstotingsreacties en infectieziekten. Een intensieve samenwerking met de TU Eindhoven en het technologiebedrijf BioTrip maken een efficiënte en complete ontwikkeling van medicijnen mogelijk van de labtafel tot in de patiënt.

Mulder is voor de vierde keer in zijn leven benoemd tot hoogleraar. Ditmaal bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc. Eerder was hij al hoogleraar aan de Icahn School of Medicine in New York, aan Amsterdam UMC en aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Mulder ontwikkelt met zijn team immuuntherapie tegen kanker, ontstekingen, afstotingsreacties na transplantatie en infectieziekten, zoals COVID-19. Daarbij behandelt hij niet direct de ziekte, maar stuurt het afweersysteem in een bepaalde richting, zodat het lichaam zelf aan de slag gaat.

Voor die immuuntherapie gebruikt Mulder lichaamseigen materialen op nanoschaal, die specifiek aan afweercellen kunnen binden. Die nanomaterialen zijn geladen met medicijnen. Zo werken ze als een soort koeriersdienst in het lichaam om medicijnen op de juiste plek af te leveren. Die medicijnen, zoals RNA of eiwitten, kunnen eenmaal aangekomen bij de afweercellen hun werk doen. Ze zetten de afweercellen op een natuurlijke manier aan tot bepaalde acties.

De onderzoekers sturen de afweerreactie al in een heel vroeg stadium. ‘We mikken op het aangeboren deel van het afweersysteem, minder op het verworven deel’, legt Mulder uit. ‘Bij een transplantatie van een orgaan bijvoorbeeld, bestaat de huidige standaard behandeling uit medicijnen die het geactiveerde afweersysteem onderdrukken. Maar daardoor zijn mensen vatbaar voor infecties en het ontwikkelen van kanker. Wat wij doen is voorkomen dat het afweersysteem geactiveerd raakt. We richten ons daarbij op voorlopers van afweercellen in het beenmerg.’

En met succes: zo leven twee proefdieren inmiddels al twee jaar met een getransplanteerd hart, zonder dat ze ooit de traditionele medicijnen hebben gekregen die het afweersysteem onderdrukken. Ze kregen alleen de natuurlijke nanomaterialen met medicijnen die zich richten op het aangeboren afweersysteem. Mulder is nu druk bezig met de doorvertaling naar mensen.

De technologie waar Mulder mee werkt is grotendeels gepatenteerd. Dat intellectuele eigendom is ondergebracht in een bedrijf voor biotechnologie, genaamd Biotrip BV.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.