Ads Top

De zorg innoveren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat


Het is steeds drukker in de ziekenhuizen, er is niet genoeg personeel, én de kosten in de zorg lopen op. Zonder maatregelen wordt de zorg onbetaalbaar. Het moet daarom efficiënter, maar zónder dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat. Dat kan door slim te innoveren.

Hoogleraar Data Driven Health Services Research prof. Carine Doggen doet aan de Universiteit Twente (faculteit BMS en het TechMed Centre) en in Rijnstate Ziekenhuis onderzoek naar nieuwe technologieën. Denk aan slimme pleisters en zorg op afstand. Begin maart gaf ze haar inaugurele rede aan de UT.

Het apparaatje is zo groot als een luciferdoosje en het kan ervoor zorgen dat een patiënt in het ziekenhuis eerder naar huis kan. Deze zogenoemde ‘slimme pleister’ monitort de hartslag, de ademhaling en activiteit van de patiënt en geeft dit automatisch door aan verpleegkundigen.

Doggen onderzoekt ook andere technologieën voor zorg op afstand. Zo vullen patiënten met een chronische nierziekte zelf gegevens in op een app, denk aan bloeddruk, gewicht en klachten. Hierdoor hoeven de patiënten minder vaak voor controle terug naar het ziekenhuis. Dit zogenoemde virtuele zorgcentrum van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem bestaat nu twee jaar en als hoogleraar doet Doggen onderzoek naar de effecten ervan, en de ervaringen van patiënten en personeel.

Het onderzoek van Doggen draait niet alleen maar om de inzet van technologie. Ze kijkt bijvoorbeeld ook naar de effecten van een zogenoemd multidisciplinair overleg.  Hierbij komen medisch specialisten uit verschillende vakgebieden samen om te bespreken of een patiënt met meerdere ziekten wel een risicovolle operatie moet ondergaan. Wellicht zijn er alternatieven voor zo’n ingreep zoals fysiotherapie of pijnbehandeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.