Ads Top

Een nieuwe snelle 'glow-in-the-dark' test voor infectieziekten

Onder anderen Harm van der Veer en Maarten Merkx hebben een nieuwe op bioluminescentie gebaseerde sensor ontwikkeld waarmee minieme hoeveelheden viraal of bacterieel DNA/RNA in monsters van patiënten kunnen worden opgespoord.

PCR-tests - de zeer gevoelige gouden standaard voor het opsporen van het COVID-19 virus - vereisen dure apparatuur, deskundige technici en speciale laboratoriumfaciliteiten, wat leidt tot testtijden van enkele uren of zelfs een dag. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, het Rijnstate Ziekenhuis en Fontys Hogescholen hebben een nieuwe test ontwikkeld op basis van een 'glow-in-the-dark' benadering waarmee DNA/RNA van virussen en bacteriën rechtstreeks kan worden gedetecteerd met dezelfde gevoeligheid als een PCR-test, en dat alles in slechts 30 minuten.

Om deze nadelen aan te pakken hebben Van der Veer, Merkx en collega's van de TU/e, Rijnstate Ziekenhuis en Fontys Hogeschool een nieuwe sensor ontwikkeld die bij de huisarts gebruikt kan worden, snelle resultaten geeft en een vergelijkbare gevoeligheid en specificiteit heeft als de PCR-test.

LUNAS lijkt ook ontwikkeld te gaan worden om andere ziektes op te sporen. 'In een samenwerking met Fontys, bedrijven en zorgverleners, en onder leiding van TU/e-promovendus Yosta de Stigter, ontwikkelen we LUNAS om te testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) en werken we aan een draagbaar microfluïdisch apparaat om te helpen bij het gebruik ervan op point-of-care (dicht bij de patiënt) locaties', zegt Merkx.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.