Ads Top

Digitale diëtist geeft diabetespatiënten continue feedback

Een slimme behandeling voor mensen met diabetes type 2 wordt vanaf nu vergoed als ketenzorg vanuit de basisverzekering. De behandeling van Clear.bio pakt de oorzaak van de ziekte aan door patiënten continu inzicht en tips te geven in wat eten en drinken met hun bloedsuiker doet. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2.

In de Clear.bio-app houden patiënten bij wat ze gedurende de dag eten en drinken. Een sensor op de arm geeft zonder bloedprikken inzicht in hoe dat hun bloedsuikerwaarde beïnvloedt. De app maakt het voor patiënten makkelijk om bepaalde voedingsmiddelen in de toekomst te vermijden, of er juist onbezorgd van te genieten. En met een echte diëtist achter de chat-knop in de app heb je 24 uur per dag de juiste zorg op zak, op de momenten dat jij het nodig hebt.

Een Clear.bio-behandeling duurt 12 weken. Uit klinisch onderzoek met patiënten blijkt dat 80 procent van de deelnemers na die periode meer grip op de ziekte heeft. Bij 69 procent van de deelnemers zorgt de behandeling voor een forse verlaging van hun bloedsuikerwaarde (een eHbA1c-reductie van 11,6 mmol/mol). En een kwart van de mensen duikt zelfs onder de risicogrens.

Zorgverzekeraars en -autoriteiten stellen de behandeling van Clear.bio gelijk aan behandelingen door een reguliere diëtist. Daarmee kunnen huisartsen en praktijkondersteuners Clear.bio nu inzetten binnen hun bestaande diabetes-ketenzorg, die door de basisverzekering wordt vergoed. De behandeling zorgt voor een netto besparing op zorgkosten van 375 miljoen per jaar.
 
Wekelijks duizend nieuwe diabetespatiënten
In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2. Volgens het Diabetesfonds komen er wekelijks duizend nieuwe diabetespatiënten bij. Bij het ontstaan van de ziekte speelt een ongezonde leefstijl een grote rol, met name door ongezond eten en drinken.       

Om suiker uit eten en drinen op te nemen, maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Dat kan levensbedreigend zijn en leiden tot andere ziektes en aandoeningen.

Diabetes werd lange tijd behandeld met medicijnen en met insuline-injecties die patiënten zichzelf meerdere keren per dag moesten toedienen. De ziekte werd daarmee echter niet genezen. Nieuw is het aanpakken van de oorzaak, met behulp van real-time biodata en een app. Met een gezondere leefstijl hebben patiënten minder medicatie nodig. Of kunnen ze zelfs helemaal met medicatie stoppen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.