Ads Top

Nieuwe navigator voor medici

De medtech start-up Protyon uit Groningen ontwikkelt software die artsen in staat stelt de best mogelijke, gepersonaliseerde behandelingsoptie voor iedere individuele patiënt met longkanker samen te stellen, gebaseerd op moleculaire modellering van onbekende mutaties in kanker.

Protyon is op 1 mei gestart aan een nieuw leerproject bij het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) om een werkend prototype van deze software techniek te ontwikkelen. Protyon ontvangt van ODE een subsidie van ruim 92.000 euro voor het project. Binnen het project dat loopt tot 31 oktober 2023, wordt samengewerkt met het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Researchable, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in softwareontwikkeling en data.

Uit eerste onderzoeken en pilotstudies blijkt dat er goede resultaten worden behaald voor de patiënten, die precies overeenkomen met de missie van Protyon: betere kwaliteit van leven en waar mogelijk verlenging van leven, soms tot wel 18 maanden langer.

De healthtech start-up Protyon is opgericht in 2022 als een spin-out van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG Innovation Center. Dit orgaan binnen het UMCG helpt zorgprofessionals en onderzoekers binnen en buiten het UMCG om hun innovatie tot een succes te maken. Protyon ontwikkelt software die clinici in staat stelt om op basis van moleculaire modelleren van mutaties in longkanker gepersonaliseerde therapie voor longkankerpatiënten samen te stellen. De oorsprong van het bedrijf voert terug tot het jaar 2016. Dan start de samenwerking tussen prof.dr. Matthew Groves, hoogleraar in de moleculaire biologie aan de RUG en Josef Melcr, onderzoeker aan de RUG op het gebied van biofysica, scheikunde en biologie met handmatige voorlopers van het moleculaire modelleren. Het streven is om een algoritme te ontwikkelen dat snel, kosteneffectief en automatisch voor alle vormen van kanker de moleculair modelling tools kunnen worden ingezet ten behoeve van effectieve behandelingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.