Ads Top

Zorgmedewerkers stoppen actieve hacker

Onderzoekers en bachelorstudenten van de Universiteit Twente onderzochten afgelopen week of een escaperoom-simulatie van een cyberaanval bijdraagt aan het verhogen van de cybersecurity-awareness.  Deelnemers waren medewerkers van zorginstellingen in Twente en de Oost-Achterhoek.

Eerste resultaten tonen aan dat de escaperoom het cybersecuritybewustzijn onder zorgmedewerkers verhoogt: deelnemers geven bijvoorbeeld aan meer te letten op phishing, tijdig software-updates te installeren en het gebruik van sterke wachtwoorden in te zetten.

Organisator van de escaperoom was Acute Zorg Euregio (AZE), een regionaal netwerk van organisaties die betrokken zijn bij acute zorg. Dat is de zorg die binnen enkele minuten of uren moet worden verleend om te voorkomen dat een patiënt overlijdt of blijvende gezondheidsschade ondervindt, bijvoorbeeld na een ernstig ongeval. Een cybersecurity-incident, zoals een ransomware-aanval, brengt deze zorg in gevaar.

De escaperoom vond plaats in een omgebouwde oplegger, de zogenoemde cybertruck. Het doel van de cybertruck was om bij zorgmedewerkers via een interactief spel bewustzijn op dit vlak te creëren en te vergroten. Deelnemers kregen de missie om een actieve hacker te stoppen. Zij kwamen daarbij in aanraking met diverse elementen van cybersecurity: ze vonden bijvoorbeeld een onbekende USB-stick. Deze stick diende juist niet te worden ingeplugd, omdat dat een infectierisico opleverde voor een computer. De studenten observeerden wat de zorgmedewerkers deden in de escaperoom. Achteraf kregen de medewerkers in een debriefing feedback over hoe deze kennis toepasbaar is in hun organisatie.

De cybertruck werd ontwikkeld in opdracht van Netwerk Acute Zorg Brabant, de Noord-Brabantse zusterorganisatie van AZE. Bij de inzet in Enschede en Winterswijk op 3, 4 en 5 oktober 2023 namen ketenpartners van AZE deel, zoals onder andere de ziekenhuizen MST, ZGT en SKB, de GGD, huisartsen en ggz-instellingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.