Ads Top

Met delen van data samen leren en de zorg verbeteren

Intensive Cares in Nederlandse ziekenhuizen willen samen de kwaliteit van zorg verbeteren door data van verschillende patiƫnten en ziekenhuizen samen te brengen en hier structureel van te leren. Voor ziekenhuizen die het elektronisch patiƫntendossier HiX gebruiken, neemt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven het voortouw.

Op de Intensive Care spelen medische data een heel belangrijke rol, zegt Ashley De Bie, intensivist bij het Catharina Ziekenhuis. Daarnaast werkt De Bie aan zijn promotieonderzoek binnen de groep Signal Processing Systems aan de faculteit Electrical Engineering.

Omdat men niet met kwetsbaar zieke patiƫnten kunnen praten, meten meet men continu heel veel bij deze patiƫnten. Zo kunnen kan men de gezondheid van hen monitoren en verslechtering vroeg opsporen om complicaties te voorkomen. De data wordt nog te weinig gedeeld.

Met de computerkracht, de techniek en de artificial intelligence die nu opkomen, wordt het mogelijk om geautomatiseerd naar deze data te kijken en belangrijke trends te herkennen. Computers kunnen ons dan eerder waarschuwen en gerichte adviezen geven om de patiĆ«nten beter en patiĆ«ntgerichter te kunnen behandelen”, aldus De Bie.

Cruciaal is ook dat elk ziekenhuis de data op dezelfde manier noteert en aanlevert. ICUdata, een non-profit stichting, is kort en bondig gezegd het verzamel- en analysecentrum voor Intensive Care Nederland. Het Catharina Ziekenhuis speelt een grote rol in het organiseren van het aanleveren van data.

De samenwerking beperkt zich niet tot Nederland. Er wordt tot grote vreugde van De Bie ook gekeken naar mogelijkheden voor een bredere Europese samenwerking, wat nog meer mogelijkheden biedt voor het delen van kennis en het verbeteren van zorgstandaarden over landsgrenzen heen.

Het Catharina Ziekenhuis behaalde onlangs het zogeheten NEN75-10-certificaat. Dit komt erop neer dat het ziekenhuis aan alle wet- en regelgeving voldoet rondom het delen en gebruiken van (niet te herleiden) patiƫntdata.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.