Ads Top

Senioren aan de sensor?

Draadloze sensoren in de woning die de dementerende bewoner in de gaten houden. Dit kan dé oplossing zijn voor ouderen om verantwoord langer thuis te blijven wonen. De gegevens van de sensoren worden via een tablet, doorgestuurd naar de smart phone van de mantelzorger. Begin 2013 start een pilot met dit systeem. Prof. dr. ir. Hermens geeft op 12 december een presentatie over het project tijdens het symposium Product & Service Design van de Universiteit Twente. Hermens is directeur Telemedicine van Roessingh Research & Development en hoogleraar Telemedicine aan de Universiteit van Twente.

Het sensorsysteem brengt het activiteitenpatroon van een demente oudere in kaart. De sensoren monitoren het gedrag van de bewoner en houden veranderingen bij. Hermens: "Ons sensorsysteem biedt ouderen en verzorgenden een gevoel van veiligheid wanneer ze niet bij elkaar in de buurt zijn. Daarnaast worden mantelzorgers gewaarschuwd wanneer dringend hulp nodig is. De techniek is veelbelovend." Inertia Technology, een spin-off van de Universiteit Twente, en Roessingh Research & Development ontwikkelen samen de technologie.

Het symposium Product & Service Design, dat plaatsvindt op de campus van de Universiteit Twente, kent naast een plenair deel, ook parallelle sessies. Eén van deze sessies is de workshop persuasieve technologie. In de context van eHealth-interventies wordt bekeken hoe technologie het gedrag en de houding van deelnemers kan beïnvloeden. Onderzoekers laten zien hoe online hulp aantrekkelijk gemaakt kan worden met behulp van persuasieve technieken, zoals liking, tunneling, rewards, social learning.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.