Ads Top

Toetsenbord helpt bacterieverspreiding in ziekenhuizen tegen te gaan

De richtlijnen voor handhygiëne in ziekenhuizen worden niet goed nageleefd. In de praktijk blijkt dat namelijk slechts 20 procent van de regels op dit gebied daadwerkelijk in acht wordt genomen, verpleegkundigen en artsen verschillen hierin niet. Dit blijkt uit onderzoek van Vicky Erasmus, als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij kwam tot deze conclusie door middel van een steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen.
Handhygiëne wordt beïnvloed door de omgeving, het gedrag van collega's, gewoonte en kennis van de richtlijnen, blijkt uit het onderzoek. Voor verpleegkundigen speelt het gedrag van collega's een grote rol.

Eerder onderzoek toonde al aan een toetsenbord tot wel 400 keer meer bacteriën kan bevatten dan een WC bril, een alarmerende gedachte. In combinatie met een gebrekkige handhygiëne kan dit logischerwijs leiden tot een aanzienlijk groter risico op de verspreiding van bacteriën.

Daar komt nog bij dat regelmatig niet duidelijk is wie het toetsenbord in bijvoorbeeld de operatiekamer schoon maakt en dit daardoor niet altijd vaak genoeg gebeurt. Het Medigenic Compliance toetsenbord, verkrijgbaar via BNC Distribution, beschikt echter over een sensor die helpt dit probleem te tackelen. Deze sensor herinnert de gebruiker er namelijk aan wanneer het tijd is om het toetsenbord te reinigen, waarna het toetsenbord dit aangeeft door middel van een knipperend LED lampje en een piep bij elke toetsaanslag. Door deze minimaal 2 maal per dag te reinigen, wordt de verspreiding van bacteriën via het toetsenbord met 74% terug gedrongen. In 2009 won het Medigenic toetsenbord een Medical Design Excellence Award.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.