Ads Top

Vaccinmonitor voor het meten van bijwerkingen griepprik

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft in samenwerking met Cegeka de Vaccinmonitor-toepassing ontwikkeld. Deze wordt deze maand landelijk gebruikt om bijwerkingen van de jaarlijkse griepprik te identificeren.
Ieder jaar haalt ongeveer een miljoen mensen een griepprik bij de huisarts. Het griepvaccin is van tevoren uiteraard goed getest op bijwerkingen, maar het komt soms voor dat er na registratie van een vaccin toch nog zeldzame bijwerkingen worden gevonden. Hoe eerder dat bekend is, hoe veiliger vaccins kunnen worden gemaakt en toegediend.
Om dit inzicht te vergroten, doet Lareb dit jaar voor het eerst een grootschalig landelijk onderzoek onder alle mensen die een griepprik hebben gehad. Het centrum heeft voor de ontwikkeling van deze Vaccinmonitor de hulp ingeroepen van Cegeka. Via e-mail ontvangen deelnemers aan het onderzoek een link naar het vragenformulier. Dit formulier bevat intelligentie waardoor mensen alleen vragen krijgen voorgeschoteld die op hen van toepassing zijn. Afhankelijk van de gemelde bijwerking krijgen ze vervolgvragen. Ook is het mogelijk om foto’s te uploaden. Mensen die melding maken van een bijwerking krijgen twee weken later een nieuw vragenformulier voorgelegd waarop ze kunnen aangeven of de bijwerking inmiddels is verdwenen.
In drie sprints van twee weken is de Vaccinmonitor tot stand gekomen. De nauwe samenwerking tussen Lareb en Cegeka was daarin een belangrijke succesfactor. Daan Noordzij, manager Applicatie Management Cegeka: 'We hadden op het moment dat we startten een minimale functionele beschrijving. Op basis daarvan zijn wij begonnen met bouwen, waarbij we continu feedback hebben gevraagd aan Lareb. Omdat we nog geen helder beeld hadden van het eindproduct en er wel een keiharde deadline lag, moesten we voortdurend keuzes maken welke kwaliteit we acceptabel vonden en hoeveel mankracht we moesten vrijmaken om die kwaliteit te waarborgen. Dat is door de intensieve samenwerking tussen onze beide organisaties goed gelukt.'
Deze maand ontvangen 3 miljoen Nederlanders de link naar de Vaccinmonitor. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt om bijwerkingen van toekomstige vaccins te minimaliseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.