Ads Top

De gezondheidszorg van de toekomst


Eens per drie seconden krijgt iemand in de wereld een CVA: een hersenbloeding of -infarct. Circa 75 procent van de mensen die een beroerte overleeft, houdt hieraan (tijdelijke) motorische beperkingen in de arm of hand over. Promovendus Ard Westerveld ontwikkelde een systeem (prototype) waarmee in de toekomst patiënten thuis en zonder therapeut kunnen revalideren. Westerveld promoveert op 13 maart. Hij is verbonden aan onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente.
Voor zijn onderzoek combineerde Westerveld roboticatechnologie met elektrische stimulatie. Robotica wordt al langer ingezet om patiënten met verminderde spierkracht, te ondersteunen bij arm- en handbewegingen. Elektrische stimulatie is er op gericht om spieren te activeren. Door de technologieën te combineren ontwikkelde Westerveld een geautomatiseerd revalidatie-instrument. De robotica ondersteunt de reikbewegingen en de elektrische stimulatie activeert de bewegingen voor pakken en loslaten.
Westerveld ontwikkelde een prototype. Westerveld: "De uitkomsten van mijn onderzoek bevestigen de technische haalbaarheid van een geautomatiseerd revalidatie-instrument. Hiermee kunnen patiënten, op elk gewenst moment, thuis en zonder hulp van een therapeut, hun arm- en handbewegingen trainen. De therapie vindt hierdoor intensiever plaats. Dit bevordert het herstel van patiënten. Daarnaast wordt er een minder groot beroep gedaan op zorgprofessionals. Thuis revalideren is de toekomst."
Westerveld maakte een korte film van zijn onderzoeksbevindingen. Op de film is te zien hoe  proefpersonen hun arm en hand bewegen, zonder dit zelf te ondersteunen. Westerveld vroeg zijn proefpersonen volledig ontspannen te zijn. Het bewegen van een passief persoon is de meest veeleisende taak voor het systeem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.