Ads Top

Goede ideeën voor de zorg in de prijzen

Robotarm ‘Helping Hand’, ‘Digitale wondzorg’ en de ‘Vraagelkaar inspiratie app’ zijn de drie winnende ideeën van de zorginnovatie-wedstrijd 'Betere zorg? Mijn idee!'. Voor de tweede editie van deze wedstrijd zijn 161 mooie, slimme en originele ideeën ingezonden. Een deskundige jury heeft hieruit drie winnaars gekozen en op vrijdag 28 maart de bijbehorende prijzen uitgereikt.
Voorzitter van de jury gedeputeerde Jaap Lodders reikte prijzen uit in drie categorieën: het beste prille idee (Helping hand), het beste professionele idee (Digitale wondzorg) en het beste Flevolandse idee (Vraagelkaar Inspiratie App). Voor de drie winnende ideeën wordt een traject gestart om deze daadwerkelijk te realiseren. De ideeën in de laatste twee categorieën hebben een prijs van 70.000 euro gekregen. Het beste prille idee kreeg een stimuleringsprijs van 25.000 euro. De provincie wil met deze wedstrijd het gat tussen zorgvraag en (betaalbaar) zorgaanbod helpen dichten. Alle 161 ideeën zijn te vinden op www.beterezorgmijnidee.nl.
De Helping Hand is een robotarm die aan de muur wordt bevestigd. Aan het uiteinde van de arm wordt een speciaal vormgegeven beugel geplaatst. De Helping Hand integreert meerdere functies: Tijdens normaal gebruik beweegt de arm passief mee met de gebruiker, zodra men dreigt te vallen, detecteren sensoren dit en ‘bevriest’ de Helping Hand. Ook kan de Helping Hand gebruikt worden als sta-op hulp of als rug-steun. Hiermee neemt de druk op (mantel)zorgers af en neemt de zelfredzaamheid en eigenwaarde van ouderen toe, terwijl vallen wordt voorkomen. Indieners van dit idee zijn o.a. Heico Sandee en Wouter van Dorsser.
De thuiszorgmedewerker kan via een speciale App snel en makkelijk in een gestandaardiseerd wonddocumentatie-formulier aantekeningen maken van een wond en foto’s toevoegen. De software zorgt vervolgens dat de opnames van dezelfde wond 100% vergelijkbaar zijn. Dit biedt de mogelijkheid om de oppervlakte en kleur volautomatisch te analyseren. Alle verzamelde informatie wordt vervolgens eenvoudig en beveiligd ge-upload naar een beveiligde centrale database, waar het automatisch opgeslagen wordt in het geanonimiseerde dossier van de patiënt. Hiermee worden veel tijd en kosten bespaard, ook omdat patiënten minder vaak (onnodig) naar de specialist moeten voor controle, en belandt de beoordeling van de wond weer geheel bij de specialist. Indiener van dit idee is Bart Groothuijze (Inmote M).
De gratis Vraagelkaar Inspiratie App inspireert mensen om hun vragen en dromen te delen met behulp van mooi vormgegeven kaarten. De App verlaagt vraagverlegenheid bij kwetsbare burgers en ondersteunt hen bij het formuleren en delen van vraag en aanbod met familie, vrienden en buurtgenoten. De App bestaat uit drie onderdelen: de inspiratiemodule, de vraag- en aanbodmodule en de netwerkmodule. Door de drie modules te doorlopen worden kwetsbare mensen op speelse wijze uitgenodigd vraag en aanbod te plaatsen en te delen met hun netwerk. Indiener van dit idee is Janet Turkstra.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.