Ads Top

Nieuw lab voor microfabricage op TU Eindhoven

Op woensdag 1 juli opent de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar nieuwe Microfab Lab. In dit state-of-the-art laboratorium kunnen onderzoekers en studenten gebruik maken van geavanceerde microfabricage-faciliteiten, en microsystemen produceren voor onderzoek en onderwijs. Een van de in het oog springende doelen is het ontwikkelen van technologie voor organs-on-a-chip. Dit door in het lab ingenieurs, celbiologen, en medische onderzoekers samen te brengen. Zo kunnen medicijnen voor ziektes als kanker en Alzheimer uiteindelijk beter en sneller ontwikkeld worden.

Micro-systemen en micro-apparaten nemen een steeds belangrijkere rol in binnen de wetenschap en onderzoek, ook binnen de TU/e. Denk hierbij aan onderzoeksgebieden zoals micro-fluïdica, weefselkweek, lab-on-a-chip, organs-on-a-chip, of de ontwikkeling van ”slimme” materialen die kunnen reageren op de omgeving. De opening van het Microfab Lab geeft onderzoekers en studenten nieuwe mogelijkheden binnen deze onderzoeksgebieden.

Waar veel bedrijven en onderzoeksinstellingen een productiefaciliteit hebben die is gespecialiseerd in één bepaalde technologie, combineert het Microfab Lab verschillende technologieën. Van een cleanroom voor lithografie tot aan geavanceerde 3D-printers, en van laserfabricage tot aan een ruimte geschikt voor het werken met biologische cellen. "Dat we een laboratorium hebben waar we meerdere technologieën kunnen gebruiken is al bijzonder, maar dat we er zowel met technische materialen als met biologische materialen kunnen werken, dat maakt het pas echt uniek”, legt Jaap den Toonder, hoogleraar Microsystems, uit. “Het Microfab Lab is onderdeel van het TU/e-instituut ICMS (Institute for Complex Molecular Systems) en vormt een samenwerking tussen de faculteiten Werktuigbouwkunde, Biomedische Technologie, Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie. Maar ook studenten en onderzoekers van andere faculteiten en partneruniversiteiten kunnen gebruik maken van de faciliteiten. Juist door laagdrempelig te zijn willen we een ontmoetingsplek creëren en samenwerking tussen verschillende disciplines en faculteiten stimuleren.”

Het Microfab Lab, met een totale oppervlakte van 600 m2, heeft meer dan € 1 miljoen gekost. Samen met het reeds bestaande Nanolab@TU/e heeft de TU/e hiermee nu twee hoogstaande productiefaciliteiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.