Ads Top

'Onderzoeksgegevens veel ziekenhuizen niet goed beveiligd'

Een meerderheid van alle Nederlandse ziekenhuizen loopt een risico dat patiĆ«ntengegevens en andere vertrouwelijke informatie op straat kunnen komen te liggen. Voornaamste oorzaak is de onveilige manier waarop naar schatting zo’n 70 procent van alle ziekenhuizen nu nog onderzoeksdata registreert en beheert. 'Bij het verzamelen en registeren van vaak privacygevoelige gegevens werkt een meerderheid nog steeds met Excel of SPPS, een statistisch computerprogramma,' stelt directeur Paul Somberg van Cloud9 Health Solutions op basis van eigen marktanalyse.

De geldende richtlijnen van Good Clinical Practice verbieden het gebruik van niet gevalideerde softwareprogramma’s. Omdat er geen sancties op staan, maken ziekenhuizen er in de praktijk nog steeds veelvuldig gebruik van.

Begin deze maand werd het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in verlegenheid gebracht door de diefstal van een onbeveiligde harde schijf uit de auto van een medewerker. Veel meer ziekenhuizen lopen het risico dat vertrouwelijke onderzoeksgegevens op straat terecht kunnen komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.