Ads Top

Toch minder betaald voor gestolen medische gegevens

Onderzoek door Intel Security wijst uit dat de prijs voor gestolen medische gegevens van patiƫnten op dit moment lager is dan die van financiƫle gegevens of betalingsgegevens uit de retailsector. Dit ondanks het feit dat gegevens van creditcards en pinpassen steeds korter misbruikt kunnen worden, omdat gestolen nummers en passen snel worden geblokkeerd.

Intel Security heeft de afgelopen jaren gezien dat cybercriminelen hun werkveld uitbreiden van financiƫle gegevens naar medische gegevens. Terwijl creditcard- en pasnummers snel geblokkeerd en vervangen kunnen worden, is dat niet het geval voor persoonlijke medische gegevens. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om achternaam, de meisjesnaam van de moeder van de patiƫnt, BSN-nummers, verzekeringsgegevens en adresgegevens. Maar ondanks de verwachting dat dat waarde van gestolen medische gegevens snel zou stijgen naar het niveau van financiƫle gegevens, wijst het onderzoek van Intel Security dit niet uit.

De gemiddelde prijs voor medische gegevens ligt weliswaar iets hoger dan die voor algemene persoonlijke informatie, maar is lager dan de prijs die wordt gevraagd voor financiƫle gegevens. Voor financiƫle accountgegevens wordt tussen de $14,00 en $25,00 per record betaald; de prijs voor creditcardnummers ligt tussen de $4,00 en $5,00. Voor medische gegevens varieert de prijs tussen de $0,03 en $2,42. Hieruit blijkt dat cybercriminelen nog altijd makkelijker geld kunnen verdienen met financiƫle data dan met medische gegevens.

Daar komt bij dat het te gelde maken van gestolen medische gegevens criminelen vaak meer werk kost dan bij financiĆ«le gegevens. Na diefstal van een set medische gegevens, moet de databuit bijvoorbeeld eerst geanalyseerd worden en mogelijk gekoppeld worden aan data die zijn gestolen uit andere bronnen, voordat er lucratieve mogelijkheden zijn voor fraude, diefstal of afpersing. FinanciĆ«le data bieden cybercriminelen daarom een snellere en aantrekkelijkere ‘return on investment’.

Gestolen creditcard- of pinpasgegevens zijn direct bruikbaar en kunnen snel worden doorverkocht, nog voordat consumenten, banken of retailers de diefstal ontdekken en de betreffende nummers blokkeren. Gesloten medische gegevens daarentegen, behouden langer hun waarde, maar vereisen meer tijd en middelen om er echt iets mee te kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.