Ads Top

VR-game Deutsche Telekom helpt bij onderzoek naar dementie

Wereldwijd lijden zo'n 47 miljoen mensen aan dementie. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende decennia alleen maar toe. Meer onderzoek naar alzheimer en andere vormen van dementie is dus hard nodig. Deutsche Telekom introduceert daarom de Virtual Reality-game Sea Hero Quest VR, waarmee iedereen kan meehelpen aan grootschalig onderzoek naar verschillende vormen van dementie.

Meer onderzoek is hard nodig, omdat bij veel mensen met dementie de diagnose te laat of zelfs helemaal niet wordt gesteld. Een van de eerste signalen van dementie is dat patiënten moeite hebben om hun weg te vinden, zelfs op bekende plekken. Sea Hero Quest VR test daarom het oriëntatie- en navigatievermogen van de speler. Deze VR-game levert onderzoekers daarmee een schat aan data op voor het vroegtijdig herkennen van dementie.

Het spel bouwt voort op het succes van de mobiele game Sea Hero Quest, die vorig jaar werd gelanceerd. In beide games moet de speler als kapitein een bootje navigeren. De routes worden opgeslagen en de gegevens van álle spelers vormen samen een soort heatmap. In combinatie met kenmerken als geslacht en leeftijd biedt de game waardevolle inzichten in de mogelijke eerste stadia van dementie.

Ruim 3 miljoen mensen speelden Sea Hero Quest mobile. Hiermee is het feitelijk het grootste onderzoek naar dementie ooit. Bij klinisch onderzoek zou het enorm lang duren om zoveel data te verzamelen. Ter illustratie: een speelsessie van twee minuten staat gelijk aan vijf uur laboratoriumonderzoek. De game wordt nu getest voor gebruik in een klinische setting.
Deutsche Telekom heeft het Sea Hero Quest-project opgezet in samenwerking met University College London, University of East Anglia en Alzheimer's Research.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.