Ads Top

Grootste Nederlandse UMC's gaan samenwerken met Castor EDC

Nederlandse health-tech scale-up Castor EDC heeft nog twee grote Nederlandse universitaire medische centra aangesloten. Alle onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Amsterdam UMC, locatie AMC, kunnen gebruik maken van het dataverzamelingsplatform Castor EDC. Daarmee kunnen ze hun onderzoeksgegevens op eenvoudige wijze vastleggen, integreren en standaardiseren.

Het geavanceerde medische onderzoeksplatform van Castor wordt daarmee ingezet bij de meerderheid van de grote medische centra in Nederland. Vijf van de acht Nederlandse umc's hebben nu een campuslicentie voor het gebruik van het dataverzamelingsplatform van Castor. Daarmee kan het grootste deel van academisch Nederland dankzij Castor EDC onderzoeksdata volgens FAIR principes opslaan en verwerken.

FAIR is de wereldwijde standaard die (medische) onderzoeksdata Findable (vindbaar), Accessible (toegankelijk), Interoperable (uitwisselbaar) en Reusable (herbruikbaar) maakt. FAIR beoogt dat onderzoekers wereldwijd kunnen profiteren van elkaars onderzoeksdata. Dit versnelt onderzoek, bespaart onderzoeksinstituten geld en belangrijker nog: het zorgt ervoor dat onderzoek waar patiënten met pijn en moeite aan hebben deelgenomen, optimaal wordt benut.


Wanneer alle grote onderzoekscentra gebruik maken van een FAIR systeem, kan de verzamelde data maximaal benut worden, beaamt een van de initiatiefnemers van FAIR data, prof. dr. Barend Mons. "Goed bruikbare onderzoeksgegevens zijn essentieel om het innovatieniveau hoog te houden. Dat Nederlandse medische centra deze gedachte serieus nemen geeft ze een voorsprong in de onderzoekswereld. Het platform van Castor weet de FAIR principes te vertalen naar een praktische en gebruiksvriendelijke omgeving."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.