Ads Top

Naaldloze injectie steeds preciezer

Angst voor naalden is voor een deel van de mensen een reden om zich niet te laten vaccineren tegen Covid-19. Die angst is van alle tijden: niet voor niets zijn er al meer dan 150 jaar verschillende technieken in ontwikkeling om te injecteren zónder naald.

De techniek die nu wordt ontwikkeld door UT-wetenschapper David Férnandez Rivas en zijn team, is steeds veiliger geworden. En de manier om de injectievloeistof snelheid te geven is preciezer te controleren evenals de doordringdiepte in het lichaam. Reden genoeg voor zijn promovendus Jelle Schoppink om de verschillende opties naast elkaar te zetten in een ‘perspective paper’ in het gezaghebbende Advanced Drug Delivery Reviews.

De naaldloze injectie die gebruikmaakt van een vloeistofjet die door een laser wordt verhit en voortgestuwd is een ontwikkeling die volop gaande is aan de UT en heeft ook al geleid tot de oprichting van het bedrijf FlowBeams. Het is een kansrijke ontwikkeling om naaldloos te kunnen injecteren of tatoeëren: het neemt voor mensen barrières weg, en zorgt ook voor reductie van de grote medische afvalberg. Belangrijk is ook dat de vloeistofjet goed controleerbaar is: niet méér vloeistof gebruiken dan nodig is, en ook doseren op geringe diepte onder het huidoppervlak.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.